Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μόνη απάντηση στην άγρια εκμετάλλευση, οι άγριες προλεταριακές επιθέσεις


 Πάνω από 1.000 εργάτες στις φυτείες τσαγιού στο Assam  της  Ινδίας συγκεντρώθηκαν  έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη των φυτειών  ως μέρος των συνεχιζόμενων εργατικών  διαφορών . Επόμενο των  πυροβολισμών που ερχόντουσαν από το σπίτι του ιδιοκτήτη των φυτειών ήταν οι εργάτες να βάλουν φωτιά  στο σπίτι του και τα οχήματά του.  Ο  ιδιοκτήτης των φυτειών , Mridul Bhattacharya, έχει μια  μακρά ιστορία  στην εκμετάλλευση και δολοφονία εργατών.
Ανώνυμη εργάτρια στις φυτείες τσαγιού αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Πήγαμε όλοι και επιτεθήκαμε στο bungalow (μονόροφη μονοκατοικία)  και του βάλαμε φωτιά. Τους  άξιζε να πεθάνουν  καθώς  ο ιδιοκτήτης μας  εκμεταλλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα  και μας  βασάνιζε για  ασήμαντα πράγματα»
Τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι η βία πυροδοτήθηκε από τον ιδιοκτήτη και των εκμεταλλευτή των φυτειών τσαγιού Mridul Bhattacharya ο οποίος απαίτησε από 10 εργάτες να εγκαταλείψουν  τα σπίτια τους άμεσα, και την προφυλάκιση εργατών από την αστυνομία για αδιευκρίνιστες κατηγορίες. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο  Bhattacharya δεν τους είχε καταβάλει τα χρωστούμενα του Δεκεμβρίου και πως όλα τα ζητήματα προέκυψαν από την διαμαρτυρία των εργατών για τη μη πληρωμή τους.
Όταν οι εργάτες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ( που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φυτευτή ) τότε αυτός τους συνέλαβε και τους φυλάκισε. Ανώνυμος εργάτης αναφέρει ότι:
«Κάποιοι εργάτες συναντήθηκαν με τον Bhattacharya την Τετάρτη και απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι φυλακισμένοι εργάτες. Εκείνος ωστόσο δεν έδωσε καμία προσοχή και τους απείλησε με τρομερές συνέπειες. Η απειλή εξόργισε τους εργάτες και έτσι προχώρησαν στην έσχατη λύση»
Υπάρχουν αναφορές ότι ο Bhattacharya εμπλέκεται σε παρόμοιες τακτικές και στις άλλες του φυτείες. Δυο χρόνια πρίν, κατά την διάρκεια εργατικών διαφορών, ο Bhattacharya άνοιξε πυρ σε πλήθος που διαμαρτυρόταν για την επίθεση που δέχτηκε εργάτρια στις φυτείες.
 Μια άλλη τοπική εφημερίδα χαρακτήρισε το περιστατικό με τον Bhattacharya
«Ο Bhattacharya, στον οποίο ανήκουν και τα κτήματα του Rani Organic Tea, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από δω, είχε προσαχθεί το 2010 για την δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το περιστατικό αυτό συνέβη όταν μια ομάδα χωρικών διαδήλωσε μπροστά στο σπίτι του επειδή ο Bhattacharya έφερε αντιρρήσεις στους χωρικούς, τραυματίζοντας μια γυναίκα, ως προς τη χρήση του δρόμου που περνούσε μέσα από τα κτήματά του. Ο Bhattacharya άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών με συνέπεια να τραυματιστεί ένα αγόρι και να πεθάνει. Ο Bhattacharya, μηχανολόγος ως προς την εκπαίδευση, ήταν από την Tezpur. Είχε εργαστεί για πολλά κτήματα τσαγιού στο Assam πριν κερδίσει ένα συμβόλαιο εκατομμυρίων ρουπιών για την διατήρηση και τον καθαρισμό των αγωγών της χώρας το 1980.»
Η αστυνομία στην Ινδία χρησιμοποιείται ευρέως στην παρεμπόδιση της προσπάθειας των εργατών να οργανωθούν, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όπου η διαφθορά της είναι διαδεδομένη. Έτσι αν μπορείς να διαθέσεις ένα χοντρό φάκελο με χρήματα, ο τοπικός επιθεωρητής θα είναι στην τσέπη σου.  
Η τοπική αστυνομία και η ιδιωτική ασφάλεια έχουν οδηγηθεί τώρα στο να διατηρήσουν την τάξη… αλλά το πιο σημαντικό, να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία απώλεια στην παραγωγή τσαγιού.
Το Assam παράγει περίπου 55% της ετήσιας παραγωγής τσαγιού στην Ινδία, το οποίο  πέρυσι έφτασε τα 988.32 εκατομμύρια χιλιόγραμμα ( 2,174.3 εκατομμύρια λίρες), και το κράτος κατέχει πάνω από 800 εκτάσεις τσαγιού.   
Πολλές άλλες επιθέσεις κατά των αφεντικών σε φυτείες τσαγιού έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια, και παρόμοια περιστατικά σε άλλους τομείς γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.  
http://www.libcom.org/blog/indian-tea-workers-set-fire-boss-27122012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου