Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο αγώνας στην Ν. Αφρική συνεχίζεται από τους εργάτες γης

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ απεργών εργατών γης και αστυνομίας στην πόλη De Doorns της επαρχίας Western Cape στη Νότια Αφρική.

Οι απεργοί ζητούν διπλασιασμό του μεροκάματου  και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η απεργία, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από σποραδικές συγκρούσεις, έχει εξελιχτεί πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση απεργών με τους πραιτοριανούς του προέδρου Ζούμα. Οι δυνάμεις καταστολής απαντούν στον πετροπόλεμο των απεργών με ομοβροντίες πλαστικών σφαιρών, χτυπώντας χωρίς διάκριση γυναίκες και μικρά παιδιά. 
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Κογκρέσου Νοτιοαφρικάνικων Συνδικάτων (COSATU), που είναι η ισχυρότερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας, χαιρέτισε την απεργία, καταδικάζοντας ωστόσο τη βία από όπου κι αν προέρχεται, εξομοιώνοντας μ' αυτό τον τρόπο την κτηνώδη βία των δυνάμεων καταστολής με την αντιβία των εργατών, οι οποίοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Σαν γνήσιος καλοθελητής του κράτους και των εργοδοτών προσπαθεί να υποσκάψει  τον απεργιακό αγώνα σπεύδοντας να διαπραγματευτεί με τ' αφεντικά πάνω στα αιτήματα των απεργών και ανακοινώνοντας ξεδιάντροπα στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι είναι διατεθειμένη να αναστείλει την απεργία, αν οι γαιοκτήμονες  προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου μαζί της.
 
Στην πόλη ClanWilliam, το COSATU κήρυξε τη λήξη της απεργίας, αφού μετά από διαπραγματεύσεις οι γαιοκτήμονες δέχτηκαν να αυξήσουν κατά 50% το μεροκάματο των εργατών. Στόχος του COSATU είναι, μέσω διαπραγματεύσεων με τους κατά τόπους γαιοκτήμονες, να αποσπά το μίνιμουμ των διεκδικήσεων αναστέλλοντας την εκεί απεργία και αδυνατίζοντας σταδιακά το απεργιακό μέτωπο στο σύνολο του. 
Στο μεταξύ, εργάτες μεταλλωρύχοι στον μεταλλευτικό κολοσσό Amplats σε μια πράξη αντίστασης στις επερχόμενες απολύσεις 14 χιλιάδων εργατών λόγω περικοπών στη εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρίας και της πώλησης ενός ορυχείου, αρνήθηκαν να δουλέψουν στην αρχή της νυχτερινής βάρδιας και δήλωσαν ότι κανείς δεν πρόκειται να δουλέψει σε καμία από τις βάρδιες μέχρι εκπρόσωποι των εργατών να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρίας.

πηγή: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18420&cat_id=20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου