Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εξεγερμένοι στην Βραζιλία ενάντια στην μιλιταριστική φιέστα της 7 Σεπτέμβρη

Με μεγάλη μας χαρά μαθαίνουμε, από ενημερώσεις συντρόφων στη σελίδα αντιπληροφόρησης Cumplicidade, ότι οι εμετικοί ετήσιοι εορτασμοί της 7ης Σεπτέμβρη 2013, μέρα στρατιωτικών παρελάσεων και πατριωτικής προπαγάνδας, τσαλακώθηκαν από τη λύσσα κάποιων εξεγερμένων που σήκωσαν ξανά κεφάλι σε διάφορες βραζιλιάνικες πόλεις.
Στο Πόρτο Αλέγκρε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Αργεντινής κινήθηκε προς τη λεωφόρο όπου λάμβανε χώρα η μιλιταριστική φιέστα, η οποία και επιτηρούνταν από κάθε είδους κατασταλτικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές, που έγραφαν συνθήματα κατά μήκος της διαδρομής, κατάφεραν να διαρρήξουν προσωρινά τον κλοιό της παρέλασης, ενώ μετά τις πρώτες συγκρούσεις με την μπατσαρία επέστρεψαν στο κέντρο, όπου σπάστηκαν δυο υποκαταστήματα τραπεζών, ένα της τράπεζας Itaú, που σπονσοράρει το Μουντιάλ, κι άλλο ένα της τράπεζας της Βραζιλίας.
Ταραχές εκτυλίχθηκαν και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με σπασίματα, πετρίδια και οδοφράγματα από την πλευρά των εξεγερμένων, και δακρυγόνα, βομβίδες κατατρόπωσης ηθικού και πλαστικές σφαίρες απ’ τις γραμμές των μπάτσων. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις, οι διαδηλωτές μετονόμασαν τη λεωφόρο Πρεζιντέντε Βάργκας σε λεωφόρο Αμαρίλδου ντε Σόουζα [Amarildo de Souza], στ’ όνομα ενός εργάτη από τη φαβέλα της Ροσίνια, απαχθέντα από τα σκυλιά των Μονάδων της Ειρηνευτικής Αστυνομίας (UPP) προ τριών μηνών και εξαφανισμένο έκτοτε.
Κατά τη διάρκεια των πρωινών συγκρούσεων, οι μπάτσοι εκτόξευσαν δακρυγόνα και έριξαν πλαστικές σφαίρες ακόμα και στις εξέδρες απ’ όπου παρακολουθούσαν τη στρατιωτική παρέλαση οι αξιοθρήνητοι εθνικόφρονες, με αποτέλεσμα να εισπνεύσουν τα χημικά και παιδιά που είχανε κουβαληθεί εκεί απ’ τους πατριώτες. Γίνεται λόγος για 12 συλληφθέντες και 6 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ένα πιτσιρίκι με επιπόλαια τραύματα στο κεφάλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Σεπτέμβρη τέθηκε σε ισχύ από τις τοπικές αρχές του Ρίο ντε Ζανέιρο το μέτρο του κουκουλονόμου, σύμφωνα με τον οποίο όποιος διαδηλωτής έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μπορεί να συλληφθεί και να διωχθεί ποινικά.
Στην πόλη του Ρεσίφε οι δυνάμεις καταστολής την έπεσαν στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές με το που ξεκίνησε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού σπάστηκε μια τράπεζα ενώ ο κόσμος σκόρπιζε προς διάφορες κατευθύνσεις, προτού συγκεντρωθεί εκ νέου έξω από το τμήμα όπου κρατούνταν οι προσαχθέντες της μέρας.
Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στη Βραζιλία σημαίνει να χτυπήσουμε την μπίζνα του Μουντιάλ σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Κι ο νοών νοείτω.
Αναδημοσίευση από: Contra Info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου