Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα

3 Δεκεμβρίου: Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΑΜ χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της αξίωσης των Παπανδρέου και Σκόμπι να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Ο Παπανδρέου απαγορεύει την τελευταία στιγμή το συλλαλητήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθως, το δολοφονικό σχέδιο των αστικών δυνάμεων τέθηκε σε δράση. Οι χωροφύλακες του Έβερτ (αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών και επί Κατοχής και επί κυβέρνησης Παπανδρέου), που ήταν ακροβολισμένοι απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας 21 και τραυματίζοντας 140. Παρά την απροσδόκητη επίθεση η πορεία συνεχίστηκε, με τους συγκεντρωμένους να περνούν περήφανοι και απτόητοι ανάμεσα στις ριπές των χωροφυλάκων και τα τανκ των Εγγλέζων. Η μέρα αυτή θα μείνει στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού μας κινήματος ως ματωμένη Κυριακή.

4 ΔεκεμβρίουΗ Αθήνα ξεσηκώνεται σύσσωμη για να συνοδέψει στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης της προηγούμενης μέρας, όταν η ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ βάφτηκε στο αίμα από τους Σκόμπι - Παπανδρέου.
Καθώς ο όγκος της πένθιμης πομπής έφθασε στην πλατεία Συντάγματος, οι διαδηλωτές γονάτισαν και ορκίστηκαν στη μνήμη των νεκρών κάτω από ένα τεράστιο πανό, με την υπογραφή του ΕΑΜ, που έγραφε: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».
Κατά την επιστροφή από το νεκροταφείο, όμως, τα δολοφονικά όργανα του αστικού κράτους εξαπέλυσαν νέα επίθεση: 40 οι νεκροί και 70 οι τραυματίες.
Ο ΕΛΑΣ λαμβάνει εντολή να δράσει. Τμήματα του ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζουν τις σφηκοφωλιές των χιτών στο Θησείο, ενώ αφοπλίζουν τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά. Μοναδικά στηρίγματα των αστικών δυνάμεων στον Πειραιά μένουν μόνο το οχυρωμένο μέγαρο Βάτη και η Σχολή Δοκίμων που προστατεύονται από τα κανόνια των βρετανικών πολεμικών πλοίων.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου