Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των αφεντικών - Ταξική οργή από τους καταπιεσμένους της Τουρκίας

282 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανθρακωρύχοι μέχρι στιγμής (συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται), μετά από έκρηξη που έγινε σε ανθρακωρυχείο στην δυτική πόλη Σόμα (από τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας -  απασχολεί 6500 εργαζομένους), της Τουρκίας το βράδυ της 13 Μάη.
787 εργάτες εγκλωβίστηκαν στις βαθιές σήραγγες του ορυχείου, έπειτα από κατάρρευση στοών. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν πως υπάρχουν διασυνδέσεις της διοίκησης της εταιρείας <<soma komur isletmelen AS>> όπου και ανήκει το ορυχείο, με τις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία. Κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είχε παρθεί αναφέρουν εργαζόμενοι και συνδικάτα. Οι ανθρακωρύχοι δούλευαν συνεχώς κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως άλλωστε και στα περισσότερα ορυχεία της Τουρκίας.
Κυβερνώντες και διοικούντες της εταιρείας εμφανίστηκαν ακόμα μια φορά προκλητικοί εκφράζοντας με δηλώσεις τους την καπιταλιστική βαρβαρότητα που εκπροσωπούν:
<<Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Δεν υπάρχει δική μας αμέλεια σε αυτό το περιστατικό>>...
Ακίν Τσελίκ, διευθυντής της μονάδας του ορυχείου
<<Ο θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτή την δουλειά... Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά>>...
Ερντογάν Ταγίπ
Photo: #Turkey PRIME MINISTER Erdogan's car was kicked & water bottles thrown when he visited #Soma mine today. #DirenSoma
38Το απόγευμα της Τετάρτης (14/5) εκατοντάδες ανθρακωρύχοι και συγγενείς των θυμάτων έδειξαν πως η εργατική τάξη αναγνωρίζει στα πρόσωπα των εξουσιαστών τους υπεύθυνους για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Προϋπάντησαν στο ορυχείο της Σόμα τον φασίστα πρωθυπουργό Ερντογάν και άλλα μέλη της κυβέρνησης με επίθεση στο κομβόι τους. Όρμησαν με πέτρες και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν.
Η ταξική οργή για τους εκατοντάδες νεκρούς εργάτες απλώθηκε στους δρόμους της Τουρκίας από την ίδια μέρα που μαθεύτηκε το έγκλημα. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ (συμβολικό σημείο για τους αγώνες των καταπιεσμένων της Τουρκίας – Μη ξεχνάμε πως η φασιστική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις την περασμένη εργατική πρωτομαγιά σε αυτό το σημείο), αλλά και στην Άγκυρα.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας και με κόκκινη μπογιά γράφτηκε στους τοίχους η λέξη που χαρακτηρίζει τα αφεντικά: «δολοφόνοι».
b2ap3_thumbnail_turk.clashes5.jpgΤην Πέμπτη καλέστηκε από συνδικάτα και ταξικές οργανώσεις απεργία και η ανταπόκριση σε όλες τις πόλεις ήταν μεγάλη. Μόνο στην Σμύρνη κατέβηκαν στον δρόμο 20000 διαδηλωτές. Οι μπάτσοι σε όλη την επικράτεια της χώρας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με χημικά, ξύλο και αντλίες νερού με σκοπό να διαλύσουν τα πλήθη.
Μετά τους πλακωμένους εργάτες στο εργασιακό κάτεργο έρχεται και η καταστολή για να ολοκληρώσει την εικόνα της καπιταλιστικής πραγματικότητας.
Η εργατική τάξη της Τουρκίας στέκεται όρθια και απαντάει δυναμικά στο φασιστικό καθεστώς . Στήνει προλεταριακά οδοφράγματα. Συγκρούεται με μπάτσους και εναντιώνεται στην επίθεση του κεφαλαίου.

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και την διεθνιστική ταξική Αλληλεγγύη σε κάθε σημείο του καπιταλιστικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου