Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Στα κάτεργα της «τουριστικής ανάπτυξης»...

«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα, που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες μοναδικές εμπειρίες».

«Στόχος η προσέλκυση και στήριξη επενδύσεων στον τουρισμό, η βελτίωση των υπηρεσιών και ο σύγχρονος τρόπος προβολής και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Όλγα Κεφαλογιάννη 23/4, υπουργός τουρισμού

Καλό το παραμύθι των κυβερνώντων για την παραδεισένια σεζόν του καλοκαιριού και του πολυφορεμένου τουρισμού που θα φέρει έσοδα στην χώρα. Προσπαθούν να μας πείσουν πως ο τουρισμός θα «προσφέρει κέρδος» και «θα ανοίξει δουλειές». Δεν μας λένε όμως σε τίνος τις τσέπες θα συγκεντρωθούν αυτά τα κέρδη και τίνος η εντατικοποιημένη (μαύρη και απλήρωτη) εργασία θα «εξυπηρετήσει» το «τουριστικό κερδοφόρο προϊόν».

Η ωμή πραγματικότητα στο κεφάλαιο «τουρισμός» είναι τελείως διαφορετική από τα όσα μας λένε οι καπιταλιστές και αποτυπώνεται στις εκμεταλλευτικές και καταπιεστικές συνθήκες εργασίας που αναγκάζονται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Απλήρωτες εργατοώρες, ξεζούμισμα, μαύρη εργασία, είναι το τρίπτυχο και σε αυτόν τον κλάδο.

Σε μια συνέντευξη του μεγαλοξενοδόχου Κώστα Μήτση και σε ερώτηση για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του το 2013 διαβάζουμε:

«Ήταν πάρα πολύ καλή χρονιά. Ο τζίρος μας ανέβηκε πάνω από 10%. Είχαμε την αβάντα των μειωμένων εξόδων, διότι μειώθηκαν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές, και όλα αυτά μας επέτρεψαν να έχουμε ένα μεγάλο κέρδος. Ο τζίρος μας ανήλθε περίπου στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 133 το 2012. Πιστεύουμε ότι και το 2014 θα έχουμε την ίδια ανοδική πορεία. Αντιστοίχως τα μικτά κέρδη σε όλον τον όμιλο ανήλθαν περίπου στα 60 εκατ. Ευρώ».

Παρά τα τεράστια κέρδη των αφεντικών σε κάθε νησί, σε κάθε σημείο «εγκάρδιας φιλοξενίας», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι.

Τέτοια ήταν και η περίπτωση της εργαζόμενης ως καμαριέρα στο ξενοδοχείο «πανόραμα» της Ρόδου, ιδιοκτησίας Παναγιωτάκη. Την προηγούμενη Δευτέρα, η εργαζόμενη πήγε για πολλοστή φορά να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της από το αφεντικό. Εκεί, την ώρα της διεκδίκησης, χτυπήθηκε άσχημα από τον γιο του ιδιοκτήτη.

Παρακάτω αφήνουμε να μιλήσει η ανακοίνωση του «σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και σερβιτόρων Κω» για το συγκεκριμένο περιστατικό που σίγουρα δεν είναι «μεμονωμένο»:

«Η Διοίκηση του Σωματείου καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός ξυλοδαρμού συναδέλφου καμαριέρας στο Νησί της Ρόδου η οποία διεκδίκησε τα δεδουλευμένα της.

Η καμαριέρα εργαζόταν επί 3 χρόνια στο ξενοδοχείο Panorama ιδιοκτησίας Παναγιωτάκη η οποία πρόσφατα είχε αποχωρήσει από τη δουλειά και είχε  πάει την προηγούμενη Δευτέρα για πολλοστή φορά να ζητήσει τα δεδουλευμένα που της οφείλονταν. Ο εργοδότης αρνήθηκε να την εξοφλήσει προφασιζόμενος ότι δεν έχει χρήματα. Όταν η εργαζόμενη επέμεινε ο γιος του ιδιοκτήτη την έβγαλε έξω με τη βία και όταν αυτή επέστρεψε τη σήκωσε και την πέταξε με το κεφάλι στο έδαφος.

Η εργαζόμενη έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου μετά από εξετάσεις δε φάνηκε να έχει ευτυχώς σοβαρή βλάβη. Παρόλα αυτά δεν έχει συνέλθει πλήρως από το περιστατικό.
Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας της εργαζόμενης συναδέλφου, 800€, κάθε μέρα δουλειά με ατελείωτες υπερωρίες, δείχνει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο, τι σημαίνει για εμάς τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανάπτυξη!!!! και «βαριά βιομηχανία του τουρισμού» η οποία περνάει πάνω από την διάλυση των δικαιωμάτων μας.

Και εδώ στο νησί μας η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν πληρώνεται στην ώρα του, οι μισθοί μειώνονται συνεχώς πάνω από το 40%, οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις αυξάνονται και οι ώρες εργασίας καθορίζονται ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών…πάνω από 10 ώρες την ημέρα ή λιγότερο από 6 ώρες….το 8ωρο θεωρείται πολυτέλεια για τους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε, η συσπείρωση στο Σωματείο αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε.

Η οργάνωση της πάλης μας μέσα στους χώρους δουλειάς μπορεί να ανακόψει την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας, από εργοδότες, κυβέρνηση και Ε.Ε.

Να μη  τους φοβόμαστε.. εμείς είμαστε οι πολλοί».

15/05/2014

Σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων και σερβιτόρων Κω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου