Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά - Ο αγώνας συνεχίζεται...

1Παρέμβαση στην Ερμού, 19 Σεπτέμβρη

Το απόγευμα της Παρασκευής 19/9, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση ενημέρωσης κατά μήκος της οδού Ερμού για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας. Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ για την προσωρινή αναστολή του μέτρου των 52 εργάσιμων Κυριακών, μετά τις συνεχείς και μαχητικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 4 μήνες από μια σειρά σωματείων, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και συναδέλφων εμποροϋπαλλήλων.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης κολλήθηκαν χαρτοπανό και αφίσες που αναδεικνύουν την συνέχιση του αγώνα ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ταυτόχρονα, μοιράζαμε σε συναδέλφους και συναδέλφισσες μέσα στα καταστήματα το κείμενό μας που κάνει έναν πρώτο απολογισμό του αγώνα ως τώρα και καλεί στην ενδυνάμωσή του για να κερδίσουμε ακόμα περισσότερα. Ο επόμενος σταθμός είναι η 2 Νοέμβριου, ημέρα Κυριακή όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο των 7 εργάσιμων Κυριακών που δεν αγγίζει η απόφαση του ΣτΕ και αφήνει ανοιχτό διάπλατα το παράθυρο για τη γενίκευση του εφόσον επαναπαυθούμε. Οι παρεμβάσεις θα πληθύνουν και θα πλατύνουν εν όψει της 2ης Νοέμβρη ώστε να οργανώσουμε και να πάρουμε στα χέρια μας την απεργία που αντιστοιχεί στην κρισιμότητα του ζητήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου να συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις μας και να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους μέσα στους χώρους δουλειάς.



Εδώ το κείμενο που μοιράζουμε:
OYTE 52, OYTE KAI 7,
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!
afissa
Μετά από 3 μήνες συνεχών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας με ενημερωτικές παρεμβάσεις, απεργιακούς αποκλεισμούς καταστημάτων, μαζικής και μαχητικής παρουσίας εργαζομένων και ανέργων(ακόμα και απέναντι στην αστυνομία όταν χρειάστηκε), η απόφαση του ΣτΕ που βάζει προσωρινό φρένο στα σχέδια των μεγαλέμπορων-καρχαριών για τις 52 εργάσιμες Κυριακές, αποτελεί μια πρώτη νίκη για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου. Η εν λόγω απόφαση δεν ήρθε από μόνη της, δεν μας χαρίστηκε! Την κατακτήσαμε μέσα από τις καθημερινές νίκες που πετύχαμε τις προηγούμενες Κυριακές: μέσα από την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, μέσα από την επιμονή και το πείσμα πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Το γεγονός αυτό μας δίνει το θάρρος να πούμε ότι οι αγώνες μας έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα δικαιώματά μας, τον ελεύθερο χρόνο και τη ζωή μας συνολικότερα.
Η οικονομική ζημία των μεγαλέμπορων δεν είναι αρκετός λόγος για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση. Όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, απλά θέλουν να μας πείσουν ότι οι αγώνες μας δεν έχουν αξία, ρίχνοντάς μας στη γκρίνια και τη μοιρολατρία. Ο χαμηλός τζίρος των μεγαλέμπορων τις προηγούμενες Κυριακές οφείλεται στις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις μας που χάλασαν το καταναλωτικό πανηγύρι που πήγαν να στήσουν τα ΜΜΕ πάνω στον ιδρώτα των εμποροϋπαλλήλων. Επιπλέον, εμμέσως επιβεβαιώνουν το σύνθημα που φωνάζουμε κάθε Κυριακή στους απεργιακούς αποκλεισμούς: δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν οι ώρες και τα φράγκα για να ζήσουμε! Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι εν έτει 2014 δεν έχουν την πολυτέλεια για Κυριακάτικες βόλτες με ψώνια…
Με το πιλοτικό μέτρο των 52 Κυριακών προσπάθησαν για άλλη μια φορά να μας μετατρέψουν σε πειραματόζωά τους. Θυμόμαστε πολύ καλά τα πρώτα σπαστά ωράρια που τώρα είναι κανόνας, την επιμήκυνση του ωραρίου το Σάββατο που πλέον ισχύει καθημερινά. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει εντατικοποίηση στη δουλειά, συνεχής ορθοστασία, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, αυταρχισμός κ.α. Τα «πειράματά» των εργοδοτών έχουν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα: θέλουν να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από εργασιακό δικαίωμα, αξιοπρέπεια, ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας!
Να μην επαναπαυθούμε. Αυτή η προσωρινή απόφαση μας δίνει τον χρόνο να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας τις 7 Κυριακές που αποτελούν το παραθυράκι για να ξανανοίξει το ζήτημα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας με οποιαδήποτε μορφή. Με σταθμό τις 2 Νοεμβρίου, ετοιμαζόμαστε να δώσουμε για μια ακόμα φορά το ηχηρό μας μήνυμα:  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΑΣ!
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως με την συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, και την στήριξη των συναδέλφων και μη, μπορούμε όχι μόνο να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αλλά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους τρόπους για να πετύχουμε τα δικά μας σχέδια. Να εξασφαλίσουμε την Κυριακάτικη αργία και να  πούμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΩΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας το ίδιο δυναμικά.
Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΒΧΑ
 ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ  20:00μμ
ΛΟΝΤΟΥ 6 ΕΞΑΡΧΕΙΑ

                                                                                                           Πηγή: Εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου