Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ας βάλουμε φραγμό ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία - Παρέμβαση στο “πλαίσιο”

Το πρωί της Παρασκεύης 26/9 πραγματοποιήθηκε μίνι παρέμβαση έξω από το υποκατάστημα του Πλαισίου στην οδό Βουλής, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος. Ως Εργαζόμενοι/εργαζόμενες στο κλάδο του εμπορίου, προχωρήσαμε σε παρέμβαση μοιράζοντας κείμενα στους συναδέλφους, στους καταναλωτές καθώς και στους περαστικούς γνωστοποιώντας το αίσχος των συνεχών απολύσεων στην εταιρεία Πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώναμε για την επιχείρηση ανακύκλωσης ελαστικών εργαζομένων που άλλοτε απολύονται και άλλοτε ωθούνται σε παραίτηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την διεύθυνση του Πλαισίου. Βέβαια, μέσα στους πολλούς εργαζόμενους που φεύγουν χωρίς να δώσουν την απαιτούμενη μάχη, ο συνάδελφος Σ.Σ. απαιτεί το αυτονόητο: την άμεση επαναπρόσληψή του. Ο Σ.Σ απολύθηκε μετά από 10 χρόνια με πρόσχημα το χυδαίο επιχείρημα της “μη παραγωγικότητας” ενώ προηγουμένως του είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το Σωματεία Εργαζομένων του Πλαισίου στο οποίο συμμετέχει. Εν ολίγοις, μιλάμε για μια ξεκάθαρα εκδικητική απόλυση που στοχεύει στην τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό των εργαζομένων, και ειδικότερα σ’ ΄όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται και να διεκδικούν.
Από πλευράς μας, είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλήσεις των εργοδοτών δεν θα μένουν αναπάντητες. Θα υπερασπιστούμε τον συνάδελφό μας και το δίκιο μας συλλογικά και μαχητικά.
Eδώ το κείμενο που μοιράστηκε:
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Σ.Σ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Ο Σ.Σ. εργαζόταν στην εταιρία πλαίσιο για 10 συνεχή χρόνια μέχρι που η εργοδοσία συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν «παραγωγικός» και τον απέλυσε. Η τακτική της εταιρίας γνωστή, είναι αυτή που έχει συμβεί τελευταία και σε πολλές άλλες περιπτώσεις: ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας, έχοντας καταβάλλει κόπο και με ατέλειωτες ώρες δουλειάς η εργοδοσία απολύει τον συνάδελφο. Στη θέση του προσέλαβε έναν ενοικιαζόμενο εργαζόμενο ο οποίος κοστίζει πολύ λιγότερο και γίνεται εύκολα εκμεταλλεύσιμος.
Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης του συναδέλφου είναι η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων του μέσα στο χώρο εργασίας του. Μαζί με το σωματείο εργαζομένων του πλαισίου διεκδίκησε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πολύ εχθρικό και στέκεται εμφανώς εναντιωμένο σε κάθε μορφή αντίδρασης.
Ο μεσαίωνας που βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά στην εταιρία πλαίσιο μπορεί να αποτελεί πλέον μία ρουτίνα για τους ίδιους, όμως οι εντατικοί ρυθμοί και ο απίστευτος όγκος δουλειάς, δεν παύει να περνάει από τις πλάτες τους. Η διάθεση της εταιρίας να αντικαταστήσει τους οχτάωρους με τετράωρους, απόδειξη και το περιβόητο μέηλ των διευθυντάδων του πλαισίου που μιλούσαν γιʼ αυτό το οποίο και βγήκε στη δημοσιότητα, δείχνει την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά και πόσο αναλώσιμοι μπορούν να γίνουν οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα ήταν η τακτική της εργοδοσίας να αρχίσει να εξωθεί πολλούς εργαζόμενους σε παραίτηση, κάνοντάς τους ψυχολογικό πόλεμο αλλά παράλληλα και να απολύει. Επίσης, κάνει προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους προσεγγίζοντάς τους και εκβιάζοντάς τους με το φόβο της απόλυσης και έτσι τους αναγκάζει να διαγράφονται από το σωματείο.
Ως εργαζόμενοι / εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου πιστεύουμε ότι η απόλυση του συναδέλφου Σ.Σ. είναι παράνομη και εκδικητική και γίνεται για λόγους συνδικαλιστικούς. Ας μην επιτρέψουμε άλλο την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που μετατρέπουν τους χώρους εργασίας μας σε σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Ας βάλουμε φραγμό ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.
Συνέλευση κάθε Κυριακή στις 8μ.μ.
Λόντου 6, 2ος όροφος, στα γραφεία 
του Συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου
επικοινωνία: orthostasia@yahoo.gr blog: orthostasia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου