Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ασφυξία στο εμπόριο!

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΗ!


Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, εργαζόμενοι/εργαζόμενες,

Η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζει να αποτελεί κομβική επιδίωξη των εργοδοτών και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί. Η ασυδοσία τους αποκαλύπτεται από την αυταρχική μεθόδευση της προηγούμενης εβδομάδας όπου η κυβέρνηση με «έκτακτη τροπολογία» σε άσχετο νομοσχέδιο, επιβάλλει το άνοιγμα των καταστημάτων και…8η Κυριακή, την τελευταία Κυριακή του Δεκεμβρίου! Και όλα αυτά παρά το προσωρινό πάγωμα από το ΣτΕ του πιλοτικού μέτρου των 52 εργάσιμων Κυριακών μετά από τις επίμονες κινητοποιήσεις του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Κι όλα αυτά ενώ στο περίφημο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με την τρόϊκα, ήδη έχει πέσει η κατάργηση των προσαυξήσεων και του ρεπό για την κυριακάτικη εργασία! Η πρόταση αυτή μαζί το νόμο που επιβάλλει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές τον χρόνο, αποκαλύπτει σε όλους τα πραγματικά σχέδια τους:την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο χώρο του εμπορίου και σε όλους τους εργασιακούς κλάδους χωρίς κανένα κόστος για την εργοδοσία!
Ο δρόμος για την κόλαση των εργαζομένων
είναι στρωμένος με παραδεισένιες καταναλωτικές Κυριακές…
Το άνοιγμα των καταστημάτων στις 28 Δεκεμβρίου, για 3η συνεχόμενη Κυριακή μέσα στον Δεκέμβρη (μετά τις 14 & 21/12) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο του εμπορίου! Το περίφημο χριστουγεννιάτικο καταναλωτικό πανηγύρι, τα εκθαμβωτικά φώτα των καταστημάτων και οι φανταχτερές βιτρίνες που φωνάζουν «ψώνισε!», στήνονται πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζόμενων εμποροϋπαλλήλων: πάνω στα εξοντωτικά και ξεχειλωμένα ωράρια, πάνω στις υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες, πάνω στα κομμένα ρεπό, τους μισθούς πείνας και την εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτή ακριβώς την πραγματικότητα θέλουν να ξεχνάμε όσοι επιβάλλουν την φτώχεια μας ενώ οργανώνουν φιέστες και «λευκές νύχτες» με προσφορές και εκπτώσεις. Όσοι χρυσώνουν το χάπι της καταναλωτικής ευδαιμονίας και της «κυριακάτικης βόλτας για ψώνια», ενώ στύβουν τις ζωές και τα δικαιώματά μας κάτω από τους νόμους της αγοράς. Εμείς το λέμε και θα τα ξαναλέμε:
δε μας λείπουν οι ώρες και οι μέρες για να ψωνίσουμε, μας λείπει ο χρόνος και τα φράγκα για να ζήσουμε!
Γιατί είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών μας. Ενάντια στα «απελευθερωμένα ωράρια», την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και του 8ωρου, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους μισθούς της ξεφτίλας, τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Είναι ζήτημα όλων μας, γιατί όποιος νόμος περνάει σήμερα στο εμπόριο, αύριο θα περάσει και σε άλλους κλάδους. Καιρός να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το φόβο.
Γι’ αυτό ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και ΑΠΑΝΤΑΜΕ με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικοποίηση των αγώνων μας. Ενωμένοι διεκδικούμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, κάθε άνεργο-η και συνταξιούχο, κάθε συνέλευση, συλλογικότητα, σωματείο, συνδικάτο, να πάρει θέση στον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Να πράξει αγωνιστικά, συναδελφικά και αλληλέγγυα υπερασπιζόμενος το δίκιο των εργαζομένων απέναντι στον τσαμπουκά των αφεντικών.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ!
ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΑΙ 7, ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!
 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Kυριακή, 4/1 στις 19:00
στα γραφεία του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου,
Λόντου 6, Εξάρχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου