Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Με αφορμή την «κόκκινη νύχτα» στη Γλυφάδα, για τον αγώνα ενάντια στις «νύχτες» των εργοδοτών

kokkininyxtaglyfada191215qΩς συνάντηση εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που συναντιόμαστε και δρούμε από κοινού εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε σε μια σειρά κινητοποιήσεων που αφορούν τις θλιβερές φιέστες των εργοδοτών του εμπορίου, των συλλόγων τους και των τοπικών δημαρχόντων που τιτλοφορούνται ως «Λευκές Νύχτες», και μόλις πρόσφατα, στις 19/12 στον Δήμο Γλυφάδας, και ως «Κόκκινη Νύχτα». Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από τις ανακοινώσεις μας, οι φιέστες των αφεντικών που στήνονται πάνω στα ελαστικά ωράρια των εργαζομένων, «δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις…». Έτσι, όλη αυτή την περίοδο έχουμε βρεθεί στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, του Περιστερίου, του Αμαρουσίου και της Γλυφάδας συμμετέχοντας στις εργατικές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς που οργανώθηκαν με σκοπό να ακυρώσουμε τέτοιους είδους φιέστες. Από πλευράς μας, έχουμε προσπαθήσει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας μέσα στα καταστήματα των εκάστοτε περιοχών, να αναζητήσουμε κοινούς τρόπους αντίστασης, να δείξουμε την συναδελφική μας αλληλεγγύη, να ορθώσουμε φωνές εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας.

Έτσι και το Σάββατο 19/12, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα ενός πλατιού συντονισμού εργατικών συλλογικοτήτων/ σωματείων, συνελεύσεων γειτονιάς και συλλογικοτήτων ώστε να κινητοποιηθούμε ενάντια στη «Κόκκινη Νύχτα» που οργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο. Προχωρήσαμε σε ενημερωτικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη εμπορική ζώνη της Γλυφάδας και κυρίως μέσα στους ίδιους τους εργασιακούς χώρους συνομιλώντας με εκατοντάδες συναδέλφους-ισσες, ενώ οργανώσαμε κάλεσμα για κινητοποίηση το Σάββατο 19/12. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν 150 συναγωνίστριες-ες και διαδηλώσαμε στα τεράστια πεζοδρόμια της τοπικής εμπορικής ζώνης, ακριβώς έξω από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Η διαδήλωση κινήθηκε κατά μήκος της οδού Μεταξά ανάμεσα σε χιλιάδες διερχόμενους κατοίκους των γύρω περιοχών δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στην θλιβερή φιέστα των αφεντικών ενώ ταυτόχρονα, παρεμβαίναμε στο εσωτερικό των καταστημάτων με μοίρασμα ανακοινώσεων προς εργαζόμενους και πελάτες. Από πλευράς μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε κουράγιο στους συναδέλφους που αναγκάζονταν να εργαστούν και πέραν του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ αναδείξαμε την βαρβαρότητα που συντελούνταν εκείνη τη στιγμή με χιλιάδες περιφερόμενους «καταναλωτές» να γιορτάζουν (τι άραγε;) πάνω στις πλάτες των συναδέλφων μας. Παράλληλα, σε μια σειρά καταστημάτων, σπάσαμε το άβατο που θέλησαν να δημιουργήσουν οι εργοδότες απέναντι στην εργατική παρέμβασή μας. Ούτως ή άλλως, για την συντριπτική πλειοψηφία των χώρων εργασίας αποτέλεσε πρωτόγνωρη εμπειρία ακόμα και το μοίρασμα μιας απλής ανακοίνωσης εργαζομένων στο εσωτερικό τους.

Η παρέμβασή μας κατέληξε 2 ώρες μετά, στις 8, έξω από 3 μεγάλα εμπορικά καταστήματα της περιοχής (Κωτσόβολος, Hondos Center, Public) όπου και πραγματοποιήσαμε τον αποκλεισμό τους ως και τα μεσάνυχτα. Οι συνάδελφοι που βρεθήκαμε στους αποκλεισμούς μπήκαμε και πάλι στα καταστήματα προσπαθώντας να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας και καλώντας τους να στηρίξουν ενεργητικά την επιλογή μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κατανοούσε πλήρως την παρέμβασή μας, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την εξέλιξή της, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκε το έδαφος ώστε να εκφραστούν οι πραγματικές διαθέσεις και επιθυμίες τους απέναντι στη «Κόκκινη Νύχτα» των αφεντικών.


kokkininyxtaglyfada191215jΕδώ δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την άθλια στάση του διευθυντή καταστήματος Public ο οποίος παρά τον αποκλεισμό του καταστήματος μέχρι τις 11.15 και την αποχώρηση πολλών συναδέλφων από το κατάστημα, επιχείρησε να ξανανοίξει το κατάστημα στις 11.30 το βράδυ!Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα αφού ο ίδιος στο παρελθόν με την τραμπούκικη συμπεριφορά του έχει επιχειρήσει να αναβαθμίσει τις μεθόδους ελέγχου προς τους συναδέλφους με έρευνες σε προσωπικά αντικείμενα κ.α. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχαν και 2…εθελοντές (!!!) από τις «κοινωνικές δομές του Δήμου Γλυφάδας» οι οποίοι, μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στο εσωτερικό του καταστήματος, αναλάμβαναν το περιτύλιγμα των δώρων έναντι ελεύθερης συνεισφοράς των πελατών προς…τις δομές του Δήμου! Δυστυχώς, ούτε και αυτό αποτελεί πρωτοτυπία αφού η επιχείρηση Public σ’ αυτή την εορταστική περίοδο επιχειρώντας να γλιτώσει «περιττά έξοδα», δηλαδή πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων, προτιμά τη κομπίνα των εθελοντών! Παρόμοιο παράδειγμα ακολουθούν και τα Public Λάρισας στα οποία ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ εθελοντές από τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις! Γίνεται σαφές ότι η φιλανθρωπία μεταξύ άλλων είναι και μια τεράστια κερδοσκοπική κομπίνα για διάφορους καλοθελητές όπως…τα Public.
Τέλος, το ίδιο ήθος με τον διευθυντή του Public επέδειξε και η διευθύντρια καταστήματος «Κωτσόβολος» η οποία πλάι στο ειρωνικό ύφος της προς τους αγωνιζόμενους, επιχείρησε να τραβήξει φωτογραφίες συναγωνιστές-στριες αναβιώνοντας πρακτικές από το πάλαι ποτέ (;) «συνδικαλιστικό της ασφάλειας».
kokkininyxtaglyfada191215cΜε βάση την παραπάνω εμπειρία, θέλουμε να μοιραστούμε τον δικό μας μικρό απολογισμό εξάγοντας και μερικά συμπεράσματα για τη συνέχεια.

  • Εκτιμούμε την όλη κινητοποίηση πολύ σημαντική και προωθητική για τον κόσμο που αγωνίζεται και διεκδικεί. Ειδικότερα, θεωρούμε σημαντική τη συνάντηση και τη σύμπραξη μιας σειράς εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, τοπικών συνελεύσεων και συλλογικοτήτων που υπήρξε στη Γλυφάδα αλλά και σε παλιότερα παραδείγματα κινητοποιήσεων (Περιστέρι, Μαρούσι). Η εμπειρία αυτή αποτελεί διαρκές στοίχημα μέσα και από το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια και είναι ένας από τους προωθητικούς παράγοντες για την μαζικότητα, την διεισδυτικότητα και την αποτελεσματικότητα των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Από πλευράς μας, θα συνεχίζουμε να καλούμε «σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα, να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων».
  • Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την πλήρη απουσία των κλαδικών σωματείων του εμπορίου από κάθε λογής κινητοποιήσεων που αφορούν την αντίσταση στα ελαστικά ωράρια και τις κάθε λογής «Λευκές ή Κόκκινες Νύχτες» της εργοδοσίας. Δυστυχώς πλέον, δεν προβαίνουν ούτε καν στην ανοιχτή καταγγελία αυτών των αντεργατικών μεθοδεύσεων προς τους συναδέλφους στον κλάδο του εμπορίου μέσα από ανακοινώσεις ή εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς.
  • Ως συνέχεια του προηγούμενου, το τεράστιο συνδικαλιστικό κενό που υπάρχει στους χώρους δουλειάς στον κλάδο του εμπορίου (και ειδικότερα σε μικρότερους ή απομακρυσμένους χώρους δουλειάς) γεννά ένα τεράστιο χάσμα αναπαραστάσεων και νοημάτων στους συναδέλφους μας όσον αφορά τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, την έμπρακτη συλλογική υπεράσπισή τους και την διαμόρφωση μιας ελάχιστης συναδελφικής κουλτούρας. Για εμάς, τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθειά μας να δώσουμε μερικές πρωτόλειες απαντήσεις στο έλλειμμα αυτό. Ουσιαστικά, ως συλλογικότητα εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, προσπαθούμε άλλοτε να επαναφέρουμε κάτι που έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια και άλλοτε να εφεύρουμε κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Μέσα και από αυτό το παράδειγμα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η συνάντηση των συναδέλφων στον χώρο του εμπορίου μέσα από νέες μορφές οργάνωσης και αγώνα.
  • Παρόλα αυτά, η έμπρακτη αντίσταση στις «Λευκές ή Κόκκινες Νύχτες» μέσα από παρεμβάσεις, διαδηλώσεις και αποκλεισμούς είναι από τις ελάχιστες αφορμές ώστε να ακουστεί αδιαμεσολάβητα και αυθεντικά η φωνή των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που θάβεται κάτω από τις πολύβουες ουρές των πελατών και τους ενοχλητικούς θορύβους που παράγουν τα ηχεία που στήνουν οι δήμαρχοι σε τέτοιου είδους φιέστες. Όπως αποδείχτηκε και στη Γλυφάδα, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των διαθέσεων των συναδέλφων μας και των αλλοφρόνων μαζών των καταναλωτών: κάποιοι δουλεύουν και εξοντώνονται, κάποιοι κάνουν βολτίτσα για βιτρινοθεραπεία και ψώνια. Ήταν σαφές ότι με την κινητοποίησή μας το Σάββατο 19/12 εκφράσαμε σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές διαθέσεις των συναδέλφων που συναντήσαμε στις παρεμβάσεις μας μέσα στα καταστήματα. Το μεγάλο βήμα έγκειται στην συλλογική και ενεργητική έκφραση αυτών των διαθέσεων απέναντι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας από μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων μας.
  • Το γεγονός ότι μέσα στον φετινό Δεκέμβρη με τις 3 εργάσιμες Κυριακές για τον κλάδο του εμπορίου, βρέθηκαν κάποιοι εργοδότες να οργανώσουν και «Κόκκινη Νύχτα» (στη Γλυφάδα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης κ.α.) δείχνει την πραγματική λύσσα των εργοδοτών για τα κέρδη τους. Όσο ποτέ άλλοτε, η ύφεση και η σιωπή από πλευράς των εργαζομένων που θίγονται, αποθρασύνει τις ορέξεις των εργοδοτών οι οποίοι θα βρίσκουν κάθε λογής ιδεολογήματα και αφορμές (την τοπική ανάπτυξη, κάποιον τοπικό εορτασμό κ.α) για να πλασάρουν τις μεθοδεύσεις τους.
  • Ας γίνει γνωστό ότι για την οργάνωση της «Κόκκινης Νύχτας» στη Γλυφάδα, κανένας δήμαρχος και κανένας εμπορικός σύλλογος δεν πήραν την άδεια από την Περιφέρεια Αττικής, ως υπεύθυνη με βάση το νόμο για την αδειοδότηση οργάνωσης τέτοιων άθλιων γιορτών. Και δεν πήραν άδεια διότι δεν κατέθεσαν καν κάποιο αίτημα προς την Περιφέρεια. Ο τσαμπουκάς των τοπικών αρχόντων και των εργοδοτών από τη μία, και η ξεκάθαρη συνενοχή της Περιφέρειας αποκαλύπτει το πραγματικό ποιόν και των δύο. Ή όπως λέει και ο λαός, «το ένα χέρι, νίβει το άλλο». Προφανώς, η τακτική του στρουθοκάμηλου από πλευράς της Περιφέρειας συνδέεται άμεσα με την τακτική του χρυσόψαρου από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που πριν μερικούς μήνες έκανε λόγο για τα «κλειστά καταστήματα τις Κυριακές».
  • Επίσης, με βάση και τα παραπάνω, καταδεικνύεται και ο πραγματικός ρόλος του Σ.Ε.Π.Ε ο οποίος δεν προέβη στον παραμικρό έλεγχο στην περιοχή της Γλυφάδας τις προηγούμενες μέρες της «Κόκκινης Νύχτας» ή και την ίδια μέρα παρά τις παρεμβάσεις 2 σωματείων από τον κλάδο του εμπορίου επ’ αυτού (από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και από το Σωματείο εργαζομένων στη WIND). Ο διακοσμητικός τους ρόλος ακόμα και σε καιρούς «δεύτερης φοράς αριστεράς» αποκαλύπτει την διαχρονική υπηρετική τους στάση απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας.
  • Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, δεν θα πάψουμε να καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες «ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Κόκκινων/Λευκών Νυχτών», σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις μεθοδεύσεις ανοιχτά ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων-καταναλωτών. Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, ορατές ή αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου