Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Στην εργοδοτική αυθαιρεσία; «Δεν είμαστε και χθεσινοί!»

Η γνωστή αλυσίδα στο εμπόριο MEDIA MARKT υποδέχτηκε το νέο έτος με την πρωτόγνωρη απόφασή να ανοίξει πανελλαδικά τα καταστήματά της το Σάββατο 2/1/2016, ημέρα που εδώ και δεκαετίες τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά. Και παραμένουν κλειστά για 2 λόγους: είτε για να γίνεται η επίσημη ετήσια απογραφή (κάτι που καμία πλέον επιχείρηση δεν κάνει την ημέρα εκείνη) είτε ως αντιστάθμισμα στην λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία «εορταστική» Κυριακή κάθε χρόνου. Ουσιαστικά, στη συνείδηση των εμποροϋπαλλήλων η 2/1 είναι καταγεγραμμένη ως μια μη εργάσιμη μέρα, ως μια μικρή ανάσα ξεκούρασης μέσα στην ασφυξία που δημιουργεί το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων. Ειδικότερα φέτος, οι εμποροϋπάλληλοι για 1η φορά στην ιστορία δούλεψαν για 24 συνεχόμενες μέρες (!!!) λόγω του περίφημου μέτρου των 8 εργάσιμων Κυριακών τον χρόνο, με τις 3 απ’ αυτές να εντάσσονται στο μήνα Δεκέμβρη!
Η εταιρεία MEDIA MARKT ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή στα «μουλωχτά», μέσα από το site της και μέσα από μαζικά ηλεκτρονικά/τηλεφωνικά μηνύματα στο πελατολόγιό της μόλις 2 μέρες πριν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς! Άραγε τα αφεντικά της MEDIA MARKT τρελάθηκαν και δεν ξέρουν τι κάνουν ή μήπως δεν γνωρίζουν την κείμενη νομοθεσία που επιβάλλει τη μη λειτουργία των καταστημάτων; Η απάντησή μας είναι όχι. Τα αφεντικά της MEDIA MARKT δεν τρελάθηκαν, ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΗΚΑΝ! Και αποθρασύνθηκαν από το συνεχές τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που διαπράττουν μαζί με μια σειρά άλλων, μεγάλων ή μικρών, εργοδοτών στο εμπόριο (και ευρύτερα). Αποθρασύνθηκαν από τις 24 συνεχόμενες μέρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τον περασμένο Δεκέμβρη και «παρασύρθηκαν» θέλοντας να το εφαρμόσουν και τον Γενάρη. Και προφανώς, αν δεν τους σταματήσουμε, θα επιχειρήσουν να το κάνουν και για όλον τον χρόνο! Άβυσσος οι ορέξεις των αφεντικών για κέρδος… Και είναι σαφές ότι η MEDIA MARKT μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή αυθαιρεσία της λειτουργεί ως λαγός και για τους υπόλοιπους μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου. Εκτός κι αν εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα καταστήματα και στον κλάδο του εμπορίου τους δώσουμε το μάθημα που τους αξίζει…
Συνεχίζοντας την εργοδοτική καφρίλα, η MEDIA MARKT στις 2/1 ανάγκασε το σύνολο των συναδέλφων να εργαστούν για 5 ώρες ανεξαρτήτως τι σύμβαση έχει κάθε εργαζόμενος.Ουσιαστικά, όχι μόνο παρανόμησε λειτουργώντας τα καταστήματα της αλλά έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις συμβάσεις των εργαζομένων μειώνοντας και το μεροκάματό τους. Άραγε οι υπεύθυνοι μηχανισμοί για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας γιατί 10 μέρες μετά δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες; Άραγε περιμένουν ακόμα κάποια «επώνυμη καταγγελία»; Άραγε πως θα δικαιολογήσουν τις αποδείξεις αγοράς που κόπηκαν στις 2/1; Άραγε τι μισθοδοσία και τι ασφαλιστική εισφορά θα καταθέσει η εργοδοσία για τις 2/1; Είμαστε βέβαιοι ότι για μια τόσο γενναία πρωτοβουλία θα έχουν ήδη βρει και τα κατάλληλα «παραθυράκια»…
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με μια χυδαία καταναλωτική καμπάνια υπό τον τίτλο «Σε 100” θα τα σηκώσεις όλα!», η MEDIA MARKT πειραματίζεται στην ελληνική αγορά με made in America events τύπου Black Friday που υποτιμούν την νοημοσύνη όλων μας. Μέχρι τις 10/1, λοιπόν, η γερμανική πολυεθνική μας προτείνει να κρατήσουμε τις αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές ή φυσικές αγορές μας (προτάσσοντας μάλλον την περίφημη «φορολογική συνείδηση των πολιτών» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη θέρμη…) ώστε να μπούμε όλοι σε μια κλήρωση. Ο «Υπερτυχερός» θα’ χει την τιμή να τρέξει (σαν το πρόβατο) μόνος του στο κατάστημά της στο Μαρούσι και στα 100 δευτερόλεπτα που διαθέτει ό,τι βάλει στο καροτσάκι του, γίνεται δικό του. Το 100αρι της ξεφτίλας, δηλαδή, πασπαλισμένο με τεράστιες δόσεις διαφημιστικής χυδαιότητας και εργασιακής καφρίλας.
Ως εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους events και καμπάνιες προωθούν και καλλιεργούν το καταναλωτικό θράσος και την ανθρωποφαγία των πελατών απέναντι στους συναδέλφου μας στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που λούζονται καθημερινά τις χυδαίες και απαξιωτικές συμπεριφορές των πελατών οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά από τους εργοδότες μέσα από τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες. Καμπάνιες στις οποίες γίνεσαι βασιλιάς και μάγκας καταναλώνοντας, ενώ φροντίζουν να ξεχάσεις με τι όρους δουλεύεις και ζεις. Και βέβαια, επειδή δεν θέλουμε κανένα αφεντικό να παίζει ούτε με τη νοημοσύνη μας ούτε και με τα εργασιακά μας δικαιώματα, προτείνουμε σε όλους/όλες να απέχουν από τέτοιου είδους events και να μην γίνουν συνένοχοι σ’ αυτά. Καλούμε όλους/όλες να σκεφτούν ως εργάτες, και ως πελάτες.
Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες, να μην αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση της εργοδοσίας. Να μην παραδοθούμε στον φόβο και την μοιρολατρία.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στα MEDIA MARKT, τους εργαζόμενους στον χώρο του εμπορίου, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών για το πλήρες τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Να αντισταθούμε συλλογικά και να μπλοκάρουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ελαστικά ωράρια, τις περίφημες «Λευκές Νύχτες», την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία επιβάλλει όρους λάστιχο στη ζωή και την εργασία μας.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μην το ξεχνάμε:
ούτε και εμείς είμαστε χθεσινοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου