Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αγώνας για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων. Των συμφερόντων της εργατικής Τάξης

Είναι κάτι παραπάνω από γνωστό πως στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε αυτά βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, τις απειλές των πάσης φύσεως υπευθύνων και μάνατζερ και γενικώς όλα όσα επικρατούν πίσω από τα γεμάτα ράφια, τις εντυπωσιακές διαφημίσεις, χάριν της κατανάλωσης, και τις βιτρίνες τους.

Τα τελευταία χρόνια και όσο εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου από το κράτος και τα αφεντικά ανοίγονται μεγάλες ταξικές αντιπαραθέσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Σκληρός αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αγώνες ταξικής αλληλεγγύης σε απολυμένους συναδέλφους/ισσες , προσπάθειες να ξεσκεπαστούν οι τακτικές των εργοδοτών που κονομάνε στις πλάτες μας.

Η καθημερινότητα λοιπόν των εργαζομένων γίνεται μαύρη. Με τις λευκές ή κόκκινες νύχτες, τρικ των αφεντικών για κέρδη, με τις απλήρωτες υπερωρίες, τις αυθαίρετες απολύσεις. Την μαύρη εργασία, την έτσι κι αλλιώς σκληρή εργασία της αποθήκης, των ταμείων, των παραγγελιών, του «στησίματος» του κάθε μαγαζιού και τόσα άλλα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» είναι ένα από αυτά τα κάτεργα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας ενώ τα ταμεία παραμένουν γεμάτα. Είναι αυτοί που εγκλωβίζουν εργαζόμενους/ες σε 4ωρα και 6ωρα, αυτοί που απολύουν όποιον/α τολμήσει να διεκδικήσει…

Τελευταία, έπεσε στα χέρια μας ένα μικρό έντυπο από τον εν λόγω όμιλο, το οποίο πλασάρεται στους πελάτες και τους εργαζόμενους θέλοντας να δείξει την «ανθρώπινη» πλευρά της εταιρείας. Οι μανατζαραίοι λοιπόν της εταιρείας επέλεξαν να μας μιλήσουν για τους «έμπορους ανθρώπων που εξαπατούν και εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη». Μας μιλάνε για την σεξουαλική εκμετάλλευση, την παιδική εργασία, την καταναγκαστική εργασία… Αναφέρονται στα αίτια και παροτρύνουν τους αποδέκτες του εντύπου να βοηθήσουν τώρα που ενημερώθηκαν από τον «ΑΒ» - μέσα σε όλα, και με την στήριξη επιχειρήσεων που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Θεωρώντας προφανώς πως η εταιρεία τους είναι μία από αυτές;

Δηλώνουν πρόθυμοι να εκπαιδεύσουν αλλά και να προσλάβουν άτομα που κατάφεραν να ξεφύγουν από το καθεστώς σύγχρονης δουλείας και έχουν ανάγκη μία ομαλή επανένταξη στην κοινωνία!

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο και θράσος. Αυτοί που εκμεταλλεύονται πολέμιοι της εκμετάλλευσης. Οι εργαζόμενοι , ακόμα και οι πελάτες που εσείς απευθύνεστε παλεύουν καθημερινά με την σαπίλα του δικού σας συστήματος εκμετάλλευσης που παίζεται πάνω στις πλάτες τους για την δικιά σας κονόμα, αναγνωρίζουν την ψευτιά της διαφημιστικής καμπάνιας με «ανθρώπινο» προσωπείο. Η καταναγκαστική εργασία καμουφλάρεται πίσω από τις δικές σας βιτρίνες και ράφια με τον ιδρώτα των εργαζομένων για τα δικά σας οικονομικά οφέλη.


Οι εκμεταλλευόμενοι έχουν τους τρόπους να βοηθήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου και είναι η ταξική πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, είναι η ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου