Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Λευκές νύχτες για τους εργοδότες... μαύρα μερόνυχτα για τους εργαζόμενους

13022016_leykinyxta_neasmyrni_bΓια την ακύρωση της «λευκής νύχτας» στη Νέα Σμύρνη


ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
με τα ελαστικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες,
τους τσαμπουκάδες της εργοδοσίας!
Για το Σάββατο 13/2 ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης και η τοπική δημοτική αρχή οργάνωσαν άλλη μια εμπορική φιέστα με τον τίτλο «Λευκή νύχτα, νύχτα αγάπης» επιβάλλοντας με τσαμπουκά την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων ως τις 12 το βράδυ! Προσπάθησαν ακόμα μια φορά να τσαλαπατήσουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τον ελεύθερό μας χρόνο, στο όνομα της «τόνωσης της τοπικής αγοράς». Όμως αυτή τη φορά η ασυδοσία των αφεντικών ανακόπηκε από την κινητοποίησή μας! Τα άμεσα αντανακλαστικά της συλλογικότητάς μας «εργαζόμενοι /ες στο εμπόριο», και των σωματείων, συνελεύσεων, συλλογικοτήτων που απαρτίζουν το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» κατάφεραν να ακυρώσουν την άθλια αυτή φιέστα. Έκαναν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στον ανυποχώρητο αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια για να μην περάσουν τα σχέδια των αφεντικών στο εμπόριο. Οι «λευκές» νύχτες έρχονται να προστεθούν στη βάρβαρη εργασιακή πραγματικότητα που ήδη επικρατεί: μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις.
Η φιέστα ακυρώθηκε μετά από έντονες και επίμονες παρεμβάσεις που κάναμε μαζί με το σωματείο της Wind και το Σύλλογο υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, στην Περιφέρεια και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που μέχρι τώρα κρατάνε στάση Πόντιου Πιλάτου- οι μεν κρύβονται πίσω από μια δήθεν απόφαση τους χωρίς να ασκούν ελέγχους, οι δε παραμένουν διακοσμητικοί. Ας γίνει γνωστό ότι για την οργάνωση της «Λευκής Νύχτας» στη Ν Σμύρνη, κανένας δήμαρχος και κανένας εμπορικός σύλλογος δεν πήραν την άδεια από την Περιφέρεια Αττικής, ως υπεύθυνη με βάση το νόμο για την αδειοδότηση οργάνωσης τέτοιων άθλιων γιορτών. Και δεν πήραν άδεια διότι δεν κατέθεσαν καν κάποιο αίτημα προς την Περιφέρεια. Δεν πρόκειται όμως να παραχωρήσουμε τα λιγοστά και πετσοκομμένα εργασιακά μας δικαιώματα στα χέρια του κράτους, των θεσμών του και των αφεντικών. Ξεμπροστιάζουμε τις ευθύνες τους και την καθαρά αντεργατική τους στάση.
Η φιέστα ακυρώθηκε μετά την άμεση παρέμβασή μας στη περιοχή και την ενημέρωση των συναδέλφων μέσα στους χώρους δουλειάς. Έγινε σαφής ο εκβιασμός που δέχονται οι συνάδελφοι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αλλά ήταν φανερή και η πραγματική τους διάθεση ενάντια σ’ αυτές. Όπως αποδείχτηκε και σε όλες τις αντίστοιχες παρεμβάσεις, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των διαθέσεων των συναδέλφων μας και των αλλοφρόνων μαζών των καταναλωτών: κάποιοι δουλεύουν και εξοντώνονται, κάποιοι κάνουν βολτίτσα για βιτρινοθεραπεία και ψώνια. Το μεγάλο βήμα έγκειται στη συλλογική και ενεργητική έκφραση αυτών των διαθέσεων απέναντι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας από μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων μας.
Η φιέστα -«νύχτα αγάπης» όπως ξεδιάντροπα την ονόμασαν- ακυρώθηκε και ράγισε τις καρδιές του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης και του δημάρχου της. Γράφουν οι ίδιοι: «Με λύπη μας λοιπόν σας πληροφορούμε ότι οι εχθροί των τοπικών αγορών όπως η Νέα Σμύρνη μας, νίκησαν. Για ακόμη μια φορά, οι σύμμαχοι των Μεγάλων MALLS και των γιγαντιαίων επιχειρήσεων που πάντοτε εξαντλούν τα ωράρια, νίκησαν σε βάρος των μικρών καταστημάτων.» Συκοφαντούν ως «σύμμαχους των μεγάλων malls» όλους και όλες εμάς, τον κόσμο της εργασίας σε μικρά και μεγάλα κάτεργα και ξέρουμε από μέσα τα πολλά πρόσωπα της εργασιακής εκμετάλλευσης. Ξέρουμε καλά ότι η βιωσιμότητα ενός μικρού μαγαζιού βαραίνει τον εργαζόμενο, ότι η «μαύρη» εργασία και η απληρωσιά στα μικρομάγαζα πάντα πρωτοστατούσε, όπως και κατά πόσο το «οικογενειακό κλίμα» λειτουργεί για την υποτίμηση του εργαζόμενου και όχι προς όφελός του.
Αν θέλουνε να ανταγωνιστούνε τα malls, αν θέλουνε να τονώσουνε την «τοπική» αγορά, δε θα το κάνουνε στις πλάτες μας. Όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια στις ορέξεις τους, όσοι οργανωνόμαστε και διεκδικούμε μέσα στους χώρους δουλειάς ξέρουμε καλά ότι τα συμφέροντά τους, μικρών και μεγάλων αφεντικών, ήταν και είναι αντίθετα με τα δικά μας!
Η φιέστα ακυρώθηκε κι εμείς συγκεντρωθήκαμε, διαδηλώσαμε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, με τα συνθήματα και τα πανό μας, συζητώντας και ενημερώνοντας για την υπόθεση. Επιβεβαιώσαμε ότι τα πολυκαταστήματα κατεβάζουν ρολά, ήρθαμε σε επαφή με πολλούς συναδέλφους και μοιραστήκαμε τη χαρά της ακύρωσης της «κατάπτυστης νύχτας των αφεντικών». Στη πορεία μας βρέθηκαν κάποιοι ελάχιστοι μαγαζάτορες που είχαν «ξεχάσει» να κλείσουν, ή είχαν «ξεχάσει» την ακύρωση της φιέστας τους. Έτσι βρεθήκαμε και σε κατάστημα της Ομήρου να εξηγούμε στα αδηφάγα αφεντικά ότι κάθε μαγαζί που διεκδικεί να «κάνει τη νύχτα – μέρα» θα μας βρίσκει αντιμέτωπους και όσους dj και αν μας φέρουν οι νύχτες τους δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα όφελος για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου.
 Όχι μόνο στον κλάδο του εμπορίου, αλλά και παντού πρέπει να φωτίσουμε με τους αγώνες, τις αντιστάσεις μας τη νύχτα που σχεδιάζουν τα αφεντικά για εμάς!
Να καταφέρουμε να είμαστε παντού, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της τάξης μας. Mέσα από την επικοινωνία και την οργάνωση των συναδέλφων να χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης, να συντονιζόμαστε, να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικά μας αυτονόητα!

orthostasia.wordpress.com
για επικοινωνία: orthostasia@yahoo.com / 6989.788.562
Επόμενη συνάντηση: Κυριακή 28 Φλεβάρη, 17:00, στα γραφεία του
Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου, Λόντου 6, Εξάρχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου