Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κυριακή 24/4 και 8/5 απεργία στο εμπόριο

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΜΙΑ ΝΥΧΤΑ!
Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ
24 ΑΠΡΙΛΗ- 8 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Να σταματήσουμε την κατηφόρα!
Κυριακές, νύχτες, ωράρια, ρεπό, άδειες, επιδόματα, μισθοί, συλλογικές συμβάσεις: όλα θυσιασμένα στο βωμό της κρίσης κερδοφορίας των εργοδοτών μας. Στο χώρο του εμπορίου, όλα τα παραπάνω δεν τα θυμόμαστε κάθε Κυριακή που αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε αλλά αποτελούν την ζοφερή καθημερινότητα μας μέσα στα μικρά ή μεγάλα καταστήματα που εργαζόμαστε με ακόμα πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς, με ξεχειλωμένα ωράρια και πετσοκομμένα δικαιώματα. Όσο, βέβαια, και αν στριμωχνόμαστε από τον εκβιασμό της ανεργίας, όσο κι αν ακούμε γύρω μας το γνωστό «την δουλίτσα μας να’χουμε», όσο κι αν φαίνεται να συνηθίζουμε την ασχήμια του τέρατος που λέγεται εργασιακός μεσαίωνας, δεν πρόκειται να αντέξουμε και πολύ να ζούμε με 300 ευρώ μισθό ή να εργαζόμαστε 24 ώρες/ 7 μέρες.
Να τελειώνουμε με την σύγχυση!
Οι εργάσιμες Κυριακές που αρχικά εφαρμόστηκαν «πιλοτικά», είναι πλέον νόμος του κράτους. Υπηρετώντας την βούληση των εργοδοτών, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η παρούσα, τσακίζουν την κυριακάτικη αργία νομοθετώντας τις 8 εργάσιμες Κυριακές τον χρόνο, δήθεν στα πλαίσια 10μερων προσφορών. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, λοιπόν. Όσοι μας έλεγαν «έλα μωρέ μια Κυριακή είναι, μια φορά στο τόσο!», όλοι αυτοί που χαρακτήριζαν τους συναδέλφους μας που σηκώνουν κεφάλι και αντιδρούν ως μίζερους και κινδυνολόγους, ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με την σκληρή πραγματικότητα.
Αυτό που αρχικά δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα, δοκιμάστηκε με «επιτυχία» 2 φορές τον χρόνο, μετά έγινε νόμος για 8 Κυριακές τον χρόνο με 3 απ’ αυτές μέσα στον «εορταστικό» Δεκέμβρη. Παράλληλα, οι εργοδότες του εμπορίου οργανώνουν εμπορικές φιέστες πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τις γνωστές λευκές ή κόκκινες νύχτες, με παράταση του ωραρίου ως τις 12 το βράδυ ξεχειλώνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη ξεχειλωμένα ωράρια των εμποροϋπαλλήλων και δίνοντας ένα «παράδειγμα» και για αφεντικά άλλων εργασιακών κλάδων.
Να τελειώνουμε με τα ψέματα των εργοδοτών και τις αυταπάτες μας!
Οι επιχειρηματίες του εμπορίου συνεχίζουν να αναμασούν το άθλιο επιχείρημα ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων αυξάνει τον τζίρο τους με όφελος που θα μετακυληθεί στον εργαζόμενο! Τι κι αν η εμπειρία των εργαζομένων στο εμπόριο αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο; Τι κι αν από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων κερδίζουν μόνο οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες επιβάλλοντας τον αδυσώπητο ανταγωνισμό τους προς τους μικρότερους εργοδότες; Ήδη οι εγχώριες και πολυεθνικές αλυσίδες στο εμπόριο (ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour, Πλαίσιο, Public, Jumbo, Η&Μ, όμιλος Inditex, Leroy Merlin, IKEA, Praktiker κ.α) καταγράφουν τεράστια κέρδη και έχουν κατακλύσει την αγορά με ολιγοπωλιακές πρακτικές, εξωθώντας όλο και περισσότερα μικρά καταστήματα στο λουκέτο. Και το όφελος για τους εργαζόμενους; Σίγουρα, ούτε αυξήσεις στους μισθούς παρατηρήθηκαν στο εμπόριο (εδώ γελάμε…) ούτε και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν, όπως κράζουν δεξιά και αριστερά τα κοράκια των εργοδοτών. Αντίθετα, οι μισθοί πείνας, τα ελαστικά/εξαντλητικά ωράρια, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις συνθέτουν την καθημερινότητά μας σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις στο εμπόριο. Βέβαια, στο κλάδο μας περισσεύει το θράσος αφού πολλοί εργοδότες μέσω των διευθυντάδων τους συνεχίζουν να ρίχνουν το καρότο του «έξτρα εισοδήματος» της κυριακάτικης εργασίας. Θέλουν να αποκρύψουν το γεγονός ότι στο τέλος του μήνα και πάλι ο μισθός είναι ψίχουλα με τα οποία δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες! Άραγε ποιοι από δαύτους μπορούν να ζήσουν με 300-400 ευρώ το μήνα;
Και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη, η αυθαιρεσία των εργοδοτών όλο και οξύνεται. Ήδη, η νέα χρονιά μπήκε με την πρωτοτυπία της αλυσίδας MEDIA MARKT να ανοίξει τα καταστήματά της πανελλαδικά στις 2/1, ημέρα παραδοσιακής αργίας των εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, στην αργία της Καθαρής Δευτέρας, σχεδόν όλες οι αλυσίδες των supermarkets άνοιξαν κανονικά τα καταστήματά τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Πρόκειται για τις ίδιες αλυσίδες που εδώ και ένα χρόνο προχωρούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις εργαζομένων, σε εκβιασμούς και «οικειοθελείς αποχωρήσεις», σε μείωση μισθών και σπάσιμο των συλλογικών συμβάσεων. Τέλος, μεγάλες επιχειρήσεις ήδη εφαρμόζουν γενικευμένα και με τσαμπουκά την 5ωρη εργασία τις Κυριακές αφαιρώντας απ’ όσους δουλεύουν ακόμα και το «bonus» της κυριακάτικης εργασίας, την προσαύξηση 75% και το 2ο ρεπό.
Να τελειώνουμε με την μοιρολατρία και τον φόβο!
Ως συνάντηση εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου, κάνουμε το αυτονόητο: σπάμε την απομόνωση και τη μοιρολατρία αναζητώντας συλλογικές απαντήσεις στα συλλογικά μας προβλήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι στον κλάδο μας υπάρχει ένα τεράστιο κενό συλλογικής, συνδικαλιστικής δράσης. Βλέπουμε παντού γύρω μας νέους ή παλιούς συναδέλφους να αγνοούν ή να παραδίδουν στην εργοδοσία τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς το έλλειμμα μιας οργανωμένης εργατικής δράσης απέναντι στους τσαμπουκάδες των αφεντικών και των διευθυντάδων τους. Όμως, αντί να μοιρολατρούμε, επιχειρούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας στους χώρους δουλειάς μας. Να διευρύνουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, να αντισταθούμε στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, να υπερασπιστούμε τους απολυμένους συναδέλφους μας. Ήδη, τον περασμένο Φλεβάρη μαζί με τα σωματεία, τις συνελεύσεις και τις συλλογικότητες που απαρτίζουν το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις μας να μπλοκάρουμε την περίφημη «Λευκή Νύχτα» στη Νέα Σμύρνη κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα για την κατάργησή τους. Επιπλέον, κάθε εργάσιμη Κυριακή για εμάς είναι αιτία πολέμου. Είναι αφορμή για συζήτηση με τους συναδέλφους μας, είναι κάλεσμα για συλλογική δράση και απεργία, είναι απεργιακή περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς. Μέσα από αυτά τα μικρά αποφασιστικά βήματα, προσπαθούμε να συντονιστούμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε αλυσίδα, σε κάθε μαγαζί και να διευρύνουμε την άμεση επικοινωνία μας, την αλληλοστήριξή μας, τις συλλογικές μας πρωτοβουλίες. Οι μόνοι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν και όσα δικαιούμαστε, να ακυρώσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσα στους χώρους εργασίας μας. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου