Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Φιλανθρωπία» της αστικής τάξης

Το παρακάτω κείμενο βρίσκεται στο τρέχον τεύχος (22) του περιοδικού ΒΙΔΑ που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016.

Στις 11/2/2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρέθηκαν, με συντονίστρια την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS Τζανέτος Αντύπας, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Αναστάσιος Τσατσάνης.

Όλοι αυτοί βρέθηκαν για να παρουσιάσουν το «φιλανθρωπικό» τους έργο, αυτή τη φορά για τους άστεγους συμπολίτες μας που συνεχώς αυξάνονται. Στην εκδήλωση προβλήθηκε και ένα προσβλητικό για τους άστεγους ολιγόλεπτο βίντεο. Μόνο αηδία μπορεί να νιώσει κανείς για τη λογική όλων αυτών των «φιλανθρώπων».

Αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου:    

Η 1η στην Ευρώπη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας από τη Μ.Κ.Ο. PRAKSIS με την ευγενική χορηγία της Παπαστράτος και την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να προσφέρει στιγμές φροντίδας στους άστεγους συνανθρώπους μας. Πιο συγκεκριμένα, το λεωφορείο θα επισκέπτεται σημεία της Αττικής όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αστέγων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να λάβουν πρώτες βοήθειες και να εξεταστούν από γιατρό εφόσον υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, στους ωφελούμενους θα δίνονται είδη προσωπικής υγιεινής, πετσέτες και ρούχα. Τέλος, κοινωνικός λειτουργός θα καταγράφει τις ανάγκες των αστέγων, αλλά και θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε τυχόν επιπλέον ανάγκες τους.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει» είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 τον χρόνο. Το λεωφορείο θα είναι έτοιμο να φροντίσει τους άστεγους της Αττικής στα τέλη Μαΐου.

Η Παπαστράτος ανέλαβε τη χρηματοδότηση της ιδιαίτερα απαιτητικής μετατροπής του λεωφορείου που παραχωρεί ο Ο.Α.Σ.Α. σε «κινητή μονάδα» υποδοχής και καθαριότητας των αστέγων.

Παράλληλα, θα αναλάβει και την κάλυψη της λειτουργίας του για το πρώτο διάστημα. Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει τη συνεργασία της Παπαστράτος με την PRAKSIS, που έχει ξεκινήσει από το 2015.

Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις βγήκαν οι κατάλληλες φωτογραφίες. Όλοι, ήταν ευχαριστημένοι για την «υπευθυνότητά» τους απέναντι στους ανθρώπους που πλήττονται από την φτώχεια. Ειδικότερα οι καπιταλιστές της Παπαστράτου (θυγατρική του αμερικάνικου μονοπωλίου Philip Moris  International) και η αναπληρώτρια υπουργός που με την υποκριτική τους στάση προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας.

Οι ελεήμονες καπιταλιστές, οι κυβερνητικοί σοσιαλδημοκράτες και τα τσιράκια τους με αυτά τα επικοινωνιακά τρικ του ψευτομπαλώματος προσπαθούν να το παίξουν ευαίσθητοι στην καταπολέμηση της φτώχειας και στο  ζήτημα των αστέγων. Οι ίδιοι που ευθύνονται για τη φτώχεια και το ζήτημα των αστέγων.
Οι ίδιοι που εξαναγκάζουν ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια, να γυρνάνε ρακένδυτοι, να είναι εκτός κοινωνικών παροχών, στο περιθώριο…

Κρατάει δεκάδες χρόνια αυτή η κολόνια, οι καπιταλιστές να περνιούνται για «φιλάνθρωπη» τάξη που συνεχώς προσφέρει για το καλό της κοινωνίας. Είναι ακόμα πιο άθλιο να σιγοντάρουν  όλο αυτό το σόου οι αριστεροί διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού.
Οι εργάτες ας ξεχωρίσουν τους «φίλους» από τους φίλους της τάξης τους και ας πράξουν αναλόγως…  


Το στεγαστικό ζήτημα θα λυθεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων όταν ανατραπεί η αστική εξουσία. Όταν η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιηθεί και μπει στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των αναγκών της. Μόνο τότε η στέγαση, η υγεία, η παιδεία, η εργασία θα είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου