Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Προγράμματα Οργανισμού Άγριας Εκμετάλλευσης εργατικού Δυναμικού

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα των ανέργων, με στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον μήνα Ιούλη ξεπερνάει τους 970.000, με μια αύξηση από τον Ιούνιο που μετράει πάνω από 23.500 εγγεγραμμένους ανέργους. Φυσικά αυτοί οι αριθμοί αν και τεράστιοι από μόνοι τους, είναι πλασματικοί αφού δεν υπολογίζονται σε αυτούς οι άνεργοι και άνεργες εκτός ΟΑΕΔ, οι επισφαλείς εργαζόμενοι/ες, οι ημιαπασχολούμενοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας και του κυνηγητού του μεροκάματου οι σοσιαλδημοκράτες, άξιοι συνεχιστές των αστικών κυβερνήσεων «αριστεροί» στυλοβάτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, συνεχίζουν τις ίδιες τακτικές εκμετάλλευσης και καταλήστευσης του εργατόκοσμου.


Προγράμματα voucher, ΕΣΠΑ, «κοινωνικά» επιδόματα, εκπτωτικά κουπόνια, κάρτες παρακάρτες… Τσακίζουν τις λαϊκές οικογένειες με φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, τσαλαπατάνε τα εργασιακά δικαιώματα, θέλουν τους εργαζόμενους να πεθαίνουν δουλεύοντας, συνεχίζουν να εντείνουν την ταξική τους επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και από πίσω μας πετάνε το ξεροκόμματο.

Τα προγράμματα απασχόλησης που εφαρμόζουν κατά καιρούς είναι τακτικές επίθεσης στις εργασιακές συνθήκες και δικαιώματα.

Τα δύο λοιπόν νέα προγράμματα ονοματίστηκαν «προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και κάνουν λόγο για 13.000 προσλήψεις νέων. Αυτό που μας πλασάρουν για μείωση της ανεργίας και ευκαιρία για μεροκάματο στους νέους, είναι οι νέες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, είναι το δωράκι του κράτους των κεφαλαιοκρατών στους τελευταίους. Προσφέρουν δωρεάν εργατικό δυναμικό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποδεσμεύοντας την εργοδοσία από το να χάνει κέρδος πληρώνοντας την εργατική δύναμη. Ο ΟΑΕΔ θα δίνει στους «ασκούμενους» (μτφ το νέο εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό) 18 ευρώ μεροκάματο στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από 18 – 24 ετών και 21 ευρώ στους ηλικίας από 25 έως 29.

Όπως σε όλα τα παρόμοια προγράμματα έτσι και σε αυτά ο απασχολούμενος δεν θα δικαιούται άδεια στους τέσσερις μήνες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα (πενθήμερο, 6ωρο) και θα ασφαλίζεται μόνο στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς κανένα άλλο ασφαλιστικό δικαίωμα.

Οι νέες και νέοι της εργατικής τάξης πρέπει να ξεμπροστιάζουν τις τακτικές του κεφαλαίου και να αγωνίζονται για να χτίσουν τις συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας. Να βάζουν στόχους οργάνωσης για ταξικές διεκδικήσεις, ζύμωσης και ταξικής αλληλεγγύης, ώστε να μην βρίσκονται στην γωνία χτυπημένοι από την άγρια επίθεση του κεφαλαίου. Να σταθούν με αξιοπρέπεια και αγώνα στους δύσκολους καιρούς που έρχονται για την εργατική τάξη, οργανώνοντας με ταξική συνείδηση την πάλη τους ενάντια στο κράτος του κεφαλαίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου