Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος - Εργοδοτικά εγκλήματα από τέλος Ιούνη μέχρι τέλος Αυγούστου

Συγκέντρωση μεταλλεργατών στην κεντρική πύλη
της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
για το εργατικό 
«ατύχημα» στις 4/7
Εδώ και μερικά χρόνια μέσα από το παρόν blogspot γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων. Κάθε λίγους μήνες που γίνεται αυτή η καταγραφή συναντάμε δεκάδες «ατυχήματα», δεκάδες θανάτους εργαζομένων. Στα εργοστάσια, σε οδικά έργα, στις οικοδομές, σε κάθε κάτεργο που για το μεροκάματο τσακίζονται οι συνάδελφοί μας. Τσακίζεται η Εργατική Τάξη.

Η καταγραφή αυτή δεν γίνεται για κάποιου είδους συγκεντρωτικών ποσοστών, δεν γίνεται για τους αριθμούς παρά μόνο για να αναδείξει τα όσα συμβαίνουν και τα όσα έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες για να «βγει» το μεροκάματο. Οι ανακοινώσεις των συνδικάτων, των σωματείων, των πρωτοπόρων εργατών μας εξηγούν κάθε φορά την αιτία. Ελλείψεις υλικοτεχνικών μέσων, κανένα μέτρο ασφάλειας, σάπιες υποδομές, καταπίεση… Ο εργοδοτικός βούρδουλας που πέφτει στις πλάτες των εργατών/τριων για να γεμίζουν αυτοί τις τσέπες τους, για να συσσωρεύει το κεφάλαιο τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Και αυτοί ; Παράγουν τον ΘΑΝΑΤΟ, το τσάκισμα της εργατιάς.


Η καταγραφή γίνεται για να μην ξεχνάμε και να μην επαναπαυόμαστε, γίνεται για να θυμίζουμε πρώτα σε εμάς τους ίδιους πως το αίμα που χύνεται είναι το δικό μας. Είναι το αίμα της Εργατικής Τάξης και πρέπει να γίνεται το έναυσμα για Ταξικό Αντικαπιταλιστικό Αγώνα, για να διεκδικούμε έστω τα βασικά και έπειτα τα πάντα. Τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας, την απελευθέρωση της Τάξης από τα δεσμά των κεφαλαιοκρατών.

Συνεχίζουμε με την προσπάθεια καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου:

25/6 Μεταλλεργάτης έχασε την ζωή του στη βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων «DOPPLER ΑΒΕΕ» στο Κιλκίς, όταν στην προσπάθειά του να επισκευάσει κλιματιστικό έπεσε από τη στέγη.

27/6 39χρονος οικοδόμος κατά την διάρκεια εργασιών σε πρέσα μπετόν υπέστη εγκαύματα στα κάτω άκρα, στην Ανάληψη στο Ηράκλειο.

28/6 Την τελευταία του πνοή άφησε 64χρονος οικοδόμος στο νοσοκομείο Χανίων έπειτα από πτώση από σκαλωσιά στην Ακτή Μιαούλη στην περιοχή του Κουμ Καπί Χανίων.

1/7 Κατέληξε την 1η Ιούλη ο 28χρονος εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στον θώρακα στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ΒΙΠΕ Πατρών.

4/7 60χρονος εργατοτεχνίτης τραυματίστηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, όταν το καλάθι του ανυψωτικού μηχανήματος έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να συνθλίψει το δεξί του πόδι και να προκαλέσει κάταγμα στο δεξί ισχίο.

8/7 Στον οδικό άξονα της Ιονίας οδού φορτηγό που μετέφερε πάνελ ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά 5 εργαζόμενοι.

11/7 Νεαρός εργάτης έχασε τη ζωή του στο βιοτεχνικό πάρκο Χανίων, όταν καταπλακώθηκε από μηχάνημα κλαρκ.

- Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ έχασε την ζωή του στη Νέα Μάκρη, όταν μετά από αποκόλληση ανυψωτικού μηχανήματος έπεσε από αρκετά μέτρα ύψος. Συνάδελφός του σώθηκε αφού κατάφερε να κρατηθεί από το καλάθι του μηχανήματος.

22/7 55χρονος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος έχασε την ζωή του στην κάτω Γαρούνα Κέρκυρας, όταν κατά την διάρκεια εργασιών σε δύσβατο σημείο ανετράπη το όχημα.

27/7 Στον χώρο της παραγωγής στην εκτυπωτική μηχανή ΚΒΑ στην εταιρεία «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ» τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος.

18/8 Εργάτης 41 ετών που εργαζόταν σε εργολαβικό συνεργείο της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ έχασε την ζωή του στη νέα Αβόρανη Αγρινίου όταν σε εργασίες συντήρησης σε κολόνα της ΔΕΗ αυτή έσπασε με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να πέσει από ύψος 12 μέτρων.

- Ο εργαζόμενος διανομέας (delivery) Μιχάλης Τζαβαλάς σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στη Ζάκυνθο.

25/8 Αυτοκίνητο παρέσυρε υπηρεσιακό μηχανάκι των ΕΛΤΑ (1/8), τραυματίζοντας βαριά δύο εργαζόμενους του τμήματος Αμπελοκήπων, εν ώρα υπηρεσίας. Έπειτα από πολυήμερη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή ο εργαζόμενος Σπύρος Γαλιάτσος υπέκυψε στα τραύματά του.

26/8 Υπέκυψε στα τραύματά της η 45χρονη εργαζόμενη στον δήμο Ηρακλείου, που νοσηλευόταν σοβαρά από τις 20 Ιουνίου, όταν είχε παρασυρθεί από απορριμματοφόρο κατά την διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου