Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Να σταματήσει τώρα ο εκβιασμός της εργοδοσίας στα καταστήματα H&M

Εδώ και ένα μήνα, η εργοδοσία του ομίλου «Η&Μ» έχει προχωρήσει σε ένα μεθοδευμένο όργιο πιέσεων και εκβιασμών προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα καταστήματα του ομίλου ώστε να τους αναγκάσει να υπογράψουν με το έτσι-θέλω νέες ατομικές συμβάσεις. Οι νέες ατομικές συμβάσεις που πλασάρει η εργοδοσία του ομίλου «H&M» αξιοποιούν κατά γράμμα τους ισχύοντες αντεργατικούς νόμους, και μετατρέπουν μέρος του μισθού σε επίδομα «εξ ελευθεριότητας του εργοδότη» το οποίο δίνει το τυπικό δικαίωμα στον εργοδότη να το κόψει ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανένα πρόσχημα. Ουσιαστικά, η εργοδοσία του «H&M» προβαίνει σε οριζόντια μείωση μισθών εκατοντάδων συναδέλφων και συναδελφισσών μας ενώ στα καταστήματά της βασιλεύουν η μερική απασχόληση και οι μισθοί-ψίχουλα των 4ωρων και 6ωρων δουλειάς. Παράλληλα, στη νέα ατομική σύμβαση, η εργοδοσία επιβάλλει την…«ελευθερία» της να μετακινεί τους εργαζόμενους από κατάστημα σε κατάστημα σε…πανελλαδικό επίπεδο! Την μια μέρα στην Ερμού, δηλαδή, και την άλλη στην Τσιμισκή, αρκεί να το επιβάλλουν οι «επιχειρησιακές ανάγκες της Εταιρείας» και μάλιστα «χωρίς πρόσθετη αποζημίωση» για τον εργαζόμενο. Επιπλέον, στα αιτήματα των εργαζομένων προς την εργοδοσία να τους δοθούν στο χέρι οι παλιές συμβάσεις που τους χρωστά, οι συνάδελφοι-ισσες εισπράττουν την πεισματική άρνηση των ιθυνόντων.
Δεν ξεχνάμε ότι ο πολυεθνικός όμιλος «Η&Μ» πρωταγωνιστεί με άλλους «κολοσσούς τους εμπορίου» στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων ενώ, πρόσφατα, επιχείρησε να λειτουργήσει τα καταστήματά του και στις 2 Γενάρη, ημέρα κατοχυρωμένης κατ’ έθιμον αργίας για τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους πανελλαδικά.
Καλούμε τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες από τα καταστήματα «H&M» να απαντήσουν συλλογικά στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα της εργοδοσίας! Να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και να υπερασπιστούν άμεσα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους. Οι πλάτες των συναδέλφων και των συναδελφισσών στα «Η&Μ» είναι και δικές μας πλάτες, όλων των εμποροϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων. Μαζί θα μοιραστούμε τις νίκες μας, μαζί και τις ήττες μας.
Να σπάσουμε τον φόβο και την μοιρολατρεία. Να μιλήσουμε ανοιχτά στους χώρους δουλειάς και να οργανωθούμε σε ορατές και αόρατες επιτροπές αγώνα, σε εργατικές συλλογικότητες, στα σωματεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου