Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά...

Εργατική Συγκέντρωση
Κυριακή 18 Ιούνη, 10 πμ
Πλατεία Καπνικαρέας, Ερμού

Ο πολυεθνικός όμιλος INDITEX δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο του ρουχισμού (Zara/Bershka/Pull&Bear/Oysho/Strativarius/Massimo Dutti) και αποτελεί έναν από τους «πρωτοπόρους» εργοδότες που εφαρμόζουν κάθε λογής αντεργατικές πρακτικές και νομοθεσίες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι γνωστός για την διευρυμένη εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας (4-6ωρα, 2-3μηνες συμβάσεις) στην συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού που απασχολεί ενώ κατέχει την «πρωτιά» σε κάθε λογής απόπειρες ελαστικοποίησης του ωραρίου στον κλάδο του εμπορίου. 
Ήδη απ’το 2013, πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς να χάσει καμία ευκαιρία ώστε να ανοίγει ΚΑΘΕ Κυριακή που του επέτρεπαν οι αντεργατικές νομοθεσίες των εκάστοτε κυβερνήσεων ως και τώρα. Πρώτος εφάρμοσε τον κανόνα της 5ωρης κυριακάτικης απασχόλησης ώστε ν΄αφαιρεί από τους συναδέλφους το δικαίωμα του επιπλέον ρεπό με το οποίο «ανταμοίβεται» η κυριακάτικη εργασία στο εμπόριο. Κανόνα που γρήγορα ακολούθησαν και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο εμπόριο. Μόλις φέτος, το 2017, επιχείρησε (μαζί με την πολυεθνική αλυσίδα H&M) ν’ανοίξει τα καταστήματά του ακόμα και στις 2/1, ημέρα κατ’έθιμον αργία για τους εμποροϋπαλλλήλους εδώ και δεκαετίες. Μετά από τις διαχρονικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας κάθε εργάσιμη Κυριακή, ο όμιλος INDITEX είναι αυτός που έχει εγκαινιάσει μια σειρά άθλιων απεργοσπαστικών πρακτικών. Άλλοτε αλλάζοντας το ωράριο των εργαζομένων ώστε να «προλάβουν» τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλοτε κρατώντας με τη βία σαν κοπάδι συναδέλφους-ισσες σε παρακείμενα καφέ/ταχυφαγεία όσο διαρκούν οι απεργιακοί αποκλεισμοί ώστε να επιχειρήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων έστω και για 1-2ώρες. Πρακτικές βγαλμένες από τον μαύρο κατάλογο της εργοδοτικής αθλιότητας με τόνους υστεροβουλίας και εκδικητικότητας απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο και ευρύτερα.
Μόλις την Κυριακή 4/6, ο όμιλος INDITEX αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματά του στον δήμο Αθηναίων εκμεταλλευόμενος νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας και συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του «4ου  μνημονίου». Πριν καν «στεγνώσει το μελάνι του νομοθέτη», ο όμιλος INDITEX βγαίνει μπροστά αποκαλύπτοντας όχι μόνο για χάριν ποιών συντάσσονται αυτές οι νομοθεσίες αλλά και την αχαλίνωτη επιθετικότητά του απέναντι στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στο όνομα του εργοδοτικού ανταγωνισμού και του κέρδους, θα εκμεταλλευτεί κάθε θεμιτό ή αθέμιτο, κάθε νόμιμο ή παράνομο μέσο ώστε να περάσει πάνω από τα συμφέροντα και τις κατακτήσεις των εμποροϋπαλλήλων και της εργατικής τάξης.
Οι συνάδελφοι-ισσές μας στα καταστήματα του ομίλου INDITEX στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας (Ερμού/Σταδίου) ενημερώθηκαν μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι ή Σάββατο πρωί ότι θα εργάζονται την Κυριακή 4/6 μέσω των social media (facebook)! Άραγε οι υπεύθυνοι και οι διευθυντές των καταστημάτων κατέθεσαν και το πρόγραμμα των συναδέλφων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω τηλεφώνου ή social media;  Ή μήπως έχουν αποτινάξει εντελώς από πάνω τους αυτήν την «καταπιεστική συνθήκη», της έγκαιρης γνωστοποίησης και κατάθεσης του εβδομαδιαίου προγράμματος των συναδέλφων; Μάλλον, αποτελεί την νοητή συνέχεια της πάγιας πρακτικής τους να κρατούν ή να διώχνουν τους 4-6ωρους συναδέλφους από την δουλειά ανάλογα με την κίνηση του μαγαζιού!!! Τα «φύγε νωρίτερα σήμερα και έλα αύριο 8ωρο» ή «κάτσε σήμερα παραπάνω και θα σου χρωστάω ώρες» στα καταστήματα της INDΙTEX ακούγονται πιο συχνά από το «καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα».
Στις 4/6 ο όμιλος INDITEX πήγε ένα βήμα ακόμα παραπέρα.  Τα στελέχη και οι προϊσταμένοι του ομίλου γνωρίζοντας πολύ καλά για τις ανακοινωμένες εργατικές κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Δράσης στην Ερμού, εξάντλησαν την αθλιότητά τους εφαρμόζοντας το σύστημα του «stand by» στους εργαζόμενους. Δηλαδή, από την προηγούμενη μέρα τους εκβίασαν ότι θα πρέπει να περιμένουν να ενημερωθούν τηλεφωνικά (!) την Κυριακή το πρωί για το αν θα εργαστούν τελικά ή όχι, εκτιμώντας επί τόπου το εύρος της εργατικής κινητοποίησης. Επιπλέον, όσοι-ες ήρθαν θα πληρωθούν κανονικά, ενώ όσοι-ες δεν δέχτηκαν το τηλεφώνημα δεν θα πληρωθούν (!).
Γιατί ακόμα δεν ανοίγουν τα καταστήματα στην Αθήνα κάθε Κυριακή;
Αν στις 4/6 η εργατική κινητοποίηση του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» κατάφερε να μπλοκάρει την πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νόμου για τις 32 εργάσιμες Κυριακές, την επόμενη Κυριακή 11/6 δεν χρειάστηκε ούτε αυτό. Η ενημερωτική παρέμβαση της Παρασκευής 9/6 στα καταστήματα της INDITEX και η θετική ανταπόκριση των συναδέλφων-ισσων ανάγκασε τον όμιλο INDITEX το ίδιο μεσημέρι ν’ ανακαλέσει τα κατατεθειμένα προγράμματα των εργαζομένων και να μην ανοίξει κανένα κατάστημά του την Κυριακή 11/6!, όπως έπραξαν και οι υπόλοιποι εργοδότες.
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, ήρθε η ώρα!
Είναι σαφές ότι μας υπολογίζουν και μας φοβούνται, αρκεί να οργανωθούμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Όσο παραμένουμε σιωπηλοί και μόνοι, τόσο θα εξαντλούν την θρασύτητά τους ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας! Ήρθε η ώρα που θα πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σ’αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας. Είναι η ώρα που η αντίδραση και η οργάνωση πρέπει να πάρει την θέση της γκρίνιας, της απελπισίας και της απόγνωσης.
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο, σε μικρά καταστήματα ή μεγάλες αλυσίδες, σε κατά τόπους εμπορικές ζώνες ή malls, σε κάθε κατάστημα ή αποθήκη, σας καλούμε να συσπειρωθούμε γύρω από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο, να δημιουργήσουμε ορατές και αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορική ζώνη, σε κάθε εμπορική αλυσίδα.
Να προβάλλουμε την ανάγκη για προετοιμασία και κήρυξη απεργίας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στη συνθήκη ελαστικοποίησης της ζωής μας.
Να ανοίξουμε κουβέντα μέσα στους χώρους δουλειάς και να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη. Να μην επιτρέψουμε ο κλάδος του εμπορίου να γίνει ο δοκιμαστικός σωλήνας για κάθε λογής αντεργατικές πρακτικές/νομοθεσίες που στοχεύουν το σύνολο της τάξης μας. Απέναντι στην προπαγάνδα, τις απειλές και τα μισόλογα των εργοδοτών, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας
Καλούμε κάθε σωματείο, εργατική συλλογικότητα, συνέλευση και συλλογικότητα του κοινωνικού-ταξικού κινήματος να συμβάλλει έμπρακτα στην υπεράσπιση των εργατικών διεκδικήσεων και συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου