Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Να δώσουμε μαζική απάντηση στις ταπεινωτικές συμβάσεις που διαλύουν τις ζωές μας

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
Μέσα στην περίοδο των καλοκαιρινών αδειών πολλών συναδέλφων-ισσων, η εργοδοσία της πολυεθνικής αλυσίδας MEDIA MARKT επιχειρεί να αιφνιδιάσει το σύνολο των εργαζομένων εκβιάζοντας την αλλαγή συμβάσεων για όλους τους 8ωρους εργαζόμενους και την μετατροπή τους σε 6μερους αντί για 5μερους. Μάλιστα, απειλεί ανοιχτά όσους διαφωνούν με απόλυση ή με την εκδικητική εφαρμογή «σπαστού» ωραρίου για 3 μέρες την εβδομάδα! Και αυτή η «διαπραγμάτευση» της εργοδοσίας έρχεται ως συνέχεια των απολύσεων και των μεμονωμένων αλλαγών συμβάσεων σε παλαιότερους συναδέλφους που εφάρμοσε πανελλαδικά τους προηγούμενους μήνες. Η αποθράσυνση των εργοδοτών στον κλάδο του εμπορίου σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή κάθε λογής αντεργατικής νομοθεσίας που κάνει τα ωράριά μας λάστιχο, τις συμβάσεις μας κουρελόχαρτα, τους μισθούς μας ξεροκόμματα, τα ρεπό μας φαντάσματα. Και το μέτωπο των εργοδοτών είναι ενωμένο στην προσπάθεια να μας υποτιμήσουν ακόμα περισσότερο: σε μια σειρά πολυεθνικών αλυσίδων προωθούνται νέες ατομικές συμβάσεις με επαίσχυντους όρους, εφαρμόζουν το νόμο για τις 32 εργάσιμες Κυριακές τσακίζοντας την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας, ανακυκλώνουν το προσωπικό με απολύσεις παλαιότερων συναδέλφων και αντικατάστασή τους με νέους συναδέλφους με μισθούς-ψίχουλα.
Και τα MEDIA MARKT έχουν τη δική τους συμβολή στην εφαρμογή και επιβολή τέτοιων συνθηκών εργασίας. Είναι η ίδια αλυσίδα που τον Γενάρη του 2016 άνοιξε στα «μουλωχτά» τα καταστήματά της στις 2 Γενάρη, ημέρα κατ’ έθιμον αργίας στον κλάδο του εμπορίου, παίρνοντας τον ρόλο του «λαγού» των μεγαλοκαρχαριών του εμπορίου που εδώ και καιρό επιχειρούν να καταργήσουν κάθε αργία (Κυριακές, 2/1, καθαρή Δευτέρα κ.α) που ισχύει για τους εργαζόμενους. Πρόθεση που ανακόπηκε καθοριστικά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο απέναντι στην αλυσίδα του MEDIA MARKT αλλά και του ομίλου INDITEX (Zara, Bershka κ.α) που επιχείρησε αντίστοιχο άνοιγμα στις 2/1/2017 αλλά οπισθοχώρησε μπροστά στην πίεση των κινητοποιήσεων.
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα MEDIA MARKT δεν είναι μόνοι τους! Έχουν δίπλα τους όλους και όλες εμάς που σηκώνουμε κεφάλι και αντιστεκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς δίνοντας καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες απέναντι στον φόβο και τον κατακερματισμό μας, απέναντι στις αποθρασυνόμενες ορέξεις της εργοδοσίας για περισσότερη ευελιξία, για περισσότερο ανταγωνισμό, για περισσότερα κέρδη.
Μόλις πρόσφατα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην πολυεθνική αλυσίδα H&M έδωσαν ένα πολύ μεγάλο μάθημα σε όλους και όλες μας με την μαζική άρνησή τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους παρά τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα της εργοδοσίας. Ένα νικηφόρο μάθημα που μένει να το συνεχίσουμε όλοι και όλες μας γιατί η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Γιατί συλλογική σύμβαση σημαίνει πάνω από όλα ενωμένος αγώνας και συλλογική διεκδίκηση!
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
οι εργοδότες μας φοβούνται και μας υπολογίζουν περισσότερο από ότι δείχνουν. Αυτό που τρέμουν και πολεμούν με κάθε τρόπο είναι η συσπείρωση και αντίδραση των εργαζόμενων. Μας θέλουν μονάδες και όχι ομάδες. Να μην τους χάνουμε την χάρη! Μιλάμε ανοιχτά με τον συνάδελφo και την συναδέλφισσά μας, μοιραζόμαστε τα προβλήματα μας, οργανώνουμε την δράση μας. Μέσα από την δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί, μέσα από την αγωνιστική κινητοποίηση των σωματείων μας, οργανώνουμε τις απαντήσεις μας, στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να διαδώσουν και να στηρίξουν έμπρακτα την αντίσταση των εργαζομένων στα MEDIA MARKT ενάντια στις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την υπογραφή άθλιων ατομικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου