Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Κυκλοφορεί από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη: «Οδηγός Ανάγνωσης για τη Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944»

Ο «Οδηγός Ανάγνωσης για τη Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944» εκδόθηκε από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη τον Οκτώβρη του 2017.

Αυτή η έκδοση στις 55 σελίδες της εσωκλείει προτεινόμενη βιβλιογραφία, άρθρα και περιοδικά – επιθεωρήσεις για τις 33 ημέρες μάχης, τον Δεκέμβρη του ‘44 στην Αθήνα. Την ηρωική αυτή ταξική/αντιφασιστική/αντιιμπεριαλιστική αντίσταση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό.

Προσεχτικά επιλεγμένα αποσπάσματα- ντοκουμέντα από τους συντρόφους και συντρόφισσες, που εμπεριέχονται στην έκδοση, δίνουν το παράδειγμα εργαλειακής χρήσης που στοχεύει καθαρά στην μελέτη και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την παρέμβαση των Άγγλων στα εσωτερικά της χώρας, για τους σκοπούς της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και τις επεξεργασίες και  την δράση του επαναστατικού κινήματος με καθοδηγητή το ΕΑΜ-ΚΚΕ και τον ηρωικό ΕΛΑΣ.

Στην έκδοση αυτή, μπορεί κανείς να διακρίνει την συλλογική διαδικασία και τη μακροχρόνια επεξεργασία που έχει συντελεστεί. Η πλούσια βιβλιογραφία που προτείνεται, η σπάνια καταγραφή ντοκουμέντων και κειμένων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, η πολιτική ανάλυση του τότε αλλά και το πού στοχεύει πολιτικά στο τώρα η έκδοση, νομίζουμε αποδεικνύει το παραπάνω.

Όσον αφορά την πολιτική στόχευση, η παρούσα έκδοση «προτρέπει» στην αυτομόρφωση και μέσω αυτής, όπως τίθεται και από την ίδια την Κ.Β , να γίνεται ένα «πολιτικό – ιδεολογικό ανάχωμα υπεράσπισης του επαναστατικού κινήματος από τα ψέματα και τις λάσπες των αστών και των ιστοριογράφων τους […]».

Διαβάζοντας κανείς την έκδοση και ανατρέχοντας στην προτεινόμενη βιβλιογραφία και τα ντοκουμέντα, μπορεί να εντοπίσει πού εστιάζουν περίπου οι «θεματικές:  Η άνιση μάχη που διεξήχθη τις 33 ημέρες του Δεκέμβρη, με την ηρωική αντίσταση του λαού της Αθήνας απέναντι στην εγκληματική δράση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα των αγγλικών στρατευμάτων (με βαρύ οπλισμό από γη και αέρα, την ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών), αλλά και των ντόπιων συνεχιστών της αντίδρασης. Η ταξική σύνθεση των δύο εμπλεκόμενων «στρατοπέδων». Οι ταλαντεύσεις πάνω στο ζήτημα της εξουσίας από σκοπιά που δεν αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση από το αστικό στρατόπεδο. Το ιμπεριαλιστικό συμφέρον των Άγγλων «συμμάχων» και η διατήρηση της καπιταλιστικής εξουσίας από την ντόπια αστική τάξη…

Για την ολοκληρωμένη κατανόηση της χρήσης του «Οδηγού ανάγνωσης για τη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944» προτρέπουμε στην χρησιμοποίησή του.

Για επικοινωνία: kokkinivivliothiki@gmail.com

Παραθέτουμε, ακόμα,  ένα βίντεο με στιγμές του «απελευθερωτικού» έργου των Άγγλων και ένα βίντεο με αποσπάσματα από το κινηματογραφικό έργο «Ο Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου