Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Αλληλεγγύη στους Αγωνιστές της ΑΤΙΚ

Το παρακάτω κείμενο αλιεύτηκε από ΕΔΩ και μεταφράστηκε από το περιοδικό ΒΙΔΑ και το blogspot prolet connect. Το δημοσιεύουμε ως συμβολή, στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης για την δίκη των δέκα αγωνιστών της ΑΤΙΚ που βρίσκονται προφυλακισμένοι επί 2,5 χρόνια σε διάφορες φυλακές της Βαυαρίας.



Οι Επαναστάτες σε δίκη

3/10/2017

Εδώ και 16 μήνες συνεχίζεται στο Μόναχο η δίκη ενάντια στους δέκα κομμουνιστές από την Τουρκία

«NSU/TKP ML» γράφει μια πινακίδα στην είσοδο του Δικαστηρίου του Μονάχου, στην Οδό Νυρεμβέργης, για να επισημάνει ειδική είσοδο που ελέγχεται από αστυνομικούς φρουρούς. Η φασιστική τρομοκρατική οργάνωση NSU( Nationalsozialistische Untergrund),  που έχει δολοφονήσει πάνω από δέκα ανθρώπους κυρίως Τούρκους, εξισώνεται στην πραγματικότητα με ένα επαναστατικό κόμμα από την Τουρκία.

Από τον περασμένο Ιούνιο, στην ίδια αίθουσα υψηλής ασφαλείας, όπου δικάζεται η νεοναζί Μπεάτε Σέπε, βρίσκονται σε δίκη δέκα αριστεροί αγωνιστές. Κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, τον Απρίλιο του 2015, όλοι οι κατηγορούμενοι  ζούσαν για τουλάχιστον δέκα χρόνια στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία, λόγω φυλακίσεων, βασανιστηρίων και διώξεων στην Τουρκία, είχε λάβει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Δύο από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικής κατηγορούμενης γυναίκας Dilay Banu Buyukavci, ασκούσαν την ιατρική στη Νυρεμβέργη. Από τη σύλληψή τους, οι κατηγορούμενοι βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της Βαυαρίας.

Κατηγορίες:  Ηγετικά στελέχη του TKP/ML

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι οργανωμένοι στην ATIK- Συνομοσπονδία των Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη, μια αυτοοργανωμένη δομή μεταναστών με αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό. Δεν τους έχουν απευθύνει κατηγορίες για προσωπική συμμετοχή σε πράξεις βίας ή δολοφονιών. Αντίθετα, υποτίθεται ότι είναι ηγετικά στελέχη του TKP/ML στο εξωτερικό. Για αυτό αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 4μιση χρόνια και πάνω. Κατά τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, το TKP/ML, που ούτε απαγορευμένο στην Γερμανία είναι, ούτε βρίσκεται στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, είναι «τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό», σύμφωνα με το περίφημο άρθρο 129b του ποινικού κώδικα. Αυτή είναι και η άποψη της Κυβέρνησης, η οποία από το 2006 βασίστηκε σε αυτήν την παράγραφο για να εκδώσει τα απαιτούμενα εντάλματα έρευνας εναντίον του TKP/ML.

Οι αντάρτες του TIKKO πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το μαοϊκό TKP/ML (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας/Μαρξιστικό- Λενινιστικό) καθώς και το ένοπλο τμήμα του , ο Απελευθερωτικός Στρατός Εργατών και Αγροτών Τουρκίας, ιδρύθηκε το 1972, μέσα από το τουρκικό φοιτητικό κίνημα του 68. Εκείνα τα χρόνια, διαφοροποιήθηκε από άλλα ρεύματα της αριστεράς στην Τουρκία με τις σαφείς του θέσεις ενάντια στην κεμαλική κρατική ιδεολογία και με τη δέσμευσή του για την αυτοδιάθεση του κουρδικού έθνους. Ο τιμημένος ιδρυτής του, Ιμπραήμ Καιπάκαγια, μέχρι σήμερα ίνδαλμα της επαναστατικής αριστεράς στην Τουρκία, σε ηλικία μόλις 24 χρονών, βασανίστηκε μέχρι θανάτου το 1973 στη στρατιωτική φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ. Μετά από διασπάσεις και εκατοντάδες δολοφονημένους αγωνιστές το κόμμα συνεχίζει μέχρι σήμερα τον «Λαϊκό Πόλεμο». Οι ενέργειές τους στρέφονται κυρίως ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις και στα εργοτάξια φραγμάτων στα βουνά της  κουρδικής – αλεβίτικης επαρχίας του Ντερσίμ. Τα τελευταία χρόνια, η TIKKO πραγματοποίησε κοινές επιχειρήσεις με τους αντάρτες του PKK. Στην αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ροτζάβα, στην Β. Συρία, οι αντάρτες του TIKKO πολεμούν σήμερα στο πλευρό των κουρδικών λαϊκών και γυναικείων μονάδων αυτοάμυνας, YPG/YPJ ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

Η κατασκοπεία εναντίον Αριστερών ή Κούρδων γίνεται δεκτή στα δικαστήρια

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι περισσότεροι από τους 250 δικαστικούς φακέλους, παρασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Το ότι πολλοί Τούρκοι αστυνομικοί και  εισαγγελείς που καθοδηγούσαν πριν λίγα χρόνια τις έρευνες ενάντια στην επαναστατική αριστερά, διώκονται σήμερα οι ίδιοι ως ‘τρομοκράτες’ –μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και φυλακίζονται, δεν αποτελεί για την γερμανική κυβέρνηση λόγο «αμφιβολίας» ως προς την «αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχονται από τις τουρκικές αρχές».

Αυτό δήλωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2015 σε σχετική επερώτηση.  Τον Ιανουάριο του 2017, ένα έγγραφο από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές με στοιχεία για μέλη του TKP/ML που ζούσαν στη Γερμανία εισήχθη ως απόδειξη στις δικαστικές αρχές του Μονάχου. Οι τελευταίες παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι τα στοιχεία βασίζονταν σε “πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών». Όταν το Φεβρουάριο ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, παρέδωσε φάκελο για τους οπαδούς του Γκιουλέν στη Γερμανία, το γερμανικό κράτος σιώπησε. Αλλά αν μια τέτοια πράξη κατασκοπείας στρέφεται ενάντια σε αριστερούς ή Κούρδους, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα δικαστήρια.

Παρακολούθηση της δίκης μόνο με έλεγχο ταυτότητας.

Οι δίκες πρέπει να είναι δημόσιες. Όμως όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δίκη του TKP/ML  πρέπει να περάσουν από έλεγχο ταυτότητας. Υποτίθεται ότι ο έλεγχος ταυτοτήτων γίνεται για να αποφευχθούν πιθανές διακοπές. Ωστόσο πολλοί που θέλουν να παρακολουθήσουν αποθαρρύνονται. Το δικαστήριο υποστηρίζει ότι τα δεδομένα διαγράφονται στο τέλος της διαδικασίας. Ποιος όμως μπορεί να είναι σίγουρος για κάτι τέτοιο; Επιπλέον, οι αρχές σύμφωνα με το 129b έχουν πολλές διευρυμένες εξουσίες.  Ολόκληρο το περιβάλλον των υποτιθέμενων τρομοκρατών ερευνάται, οι επαφές τους καταλήγουν στα αρχεία της αντιτρομοκρατικής και της Αρχής Προστασίας του Συντάγματος.
(…)

Μόνο στην Τουρκία είναι απαγορευμένο

Πολιτικά, ωστόσο, η δίκη ενάντια στο TKP/ML  είναι μια πιλοτική διαδικασία. Η τρομοπαράγραφος 129b επεκτάθηκε, από την πρώτη χρήση της πριν από 15 χρόνια ενάντια σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες , σε ευρύτερα πεδία- σε εθνικά απελευθερωτικά κινήματα, όπως οι Τίγρεις Ταμίλ, σε ακροαριστερές οργανώσεις όπως το DHKP-C, και τέλος σε ένα ισχυρό μαζικό κίνημα όπως το PKK. Με το TKP/ML, η παράγραφος 129b χρησιμοποιείται για πρώτη φορά εναντίον μιας οργάνωσης που, εκτός από την Τουρκία, δεν έχει πουθενά αλλού απαγορευτεί και δεν συμπεριλαμβάνεται στην τρομολίστα της ΕΕ.
Οι κυρίαρχοι φροντίζουν να μετατρέψουν την παράγραφο 129b σε ένα καθολικά εφαρμόσιμο νομικό όπλο ενάντια σε οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα. Στο πλαίσιο της προληπτικής αντεπανάστασης, τα παγκόσμια συμφέροντα του γερμανικού ιμπεριαλισμού πρέπει να θωρακιστούν από ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές μαχητικών κοινωνικών κινημάτων. Το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν υπηρεσίες στον νατοϊκό τους εταίρο, την Τουρκία, είναι μια χρήσιμη παρενέργεια για την γερμανική κυβέρνηση.

(Nick Brauns/YÖP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου