Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η Εργατική Πάλη να μπει φραγμός στη λαίλαπα

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται αυτές τις ημέρες στους δρόμους της Αθήνας και σε χώρους δουλειάς:

Στην πολιτική ατζέντα της αστικής τάξης, στης οποίας το τιμόνι βρίσκονται οι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ με την λαϊκιστική δεξιά των ΑΝΕΛ, συνεχίζει να βρίσκεται το τσάκισμα της εργατικής τάξης και των ταξικών όπλων που αυτή έχει και χρησιμοποιεί απέναντι στην εκμετάλλευση. Το κράτος του κεφαλαίου νομοθετεί αγκαλιά με τους ιμπεριαλιστές – δανειστές και τα αφεντικά βρίσκουν «πάτημα»· αλωνίζουν και τσακίζουν την εργατική τάξη και τη νεολαία της, μέσα στα κάτεργα της μισθωτής εργασίας.

Μέσα από τις συνηθισμένες πλέον διαδικασίες «fast track», η κυβέρνηση έφερε σε συζήτηση -και τις επόμενες μέρες προς ψήφιση- στην βουλή, ένα νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο. Μέσα από αυτό, νέα βάρβαρα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, θα χτυπήσουν ακόμα πιο βάναυσα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως οι διατάξεις που προχωράνε σκληρά σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και φυσικά το ωμό χτύπημα στην Απεργία· για την κήρυξή της θα απαιτείται η παρουσία στην γενική συνέλευση του εκάστοτε πρωτοβάθμιου σωματείου, τουλάχιστον το 50% +1 των «οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Όλες οι δυνάμεις του αστικού μπλοκ πέρα από τις όποιες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, ενώνονται στο ίδιο πλαίσιο: Να εκμηδενίσουν την πολιτική της εργατικής τάξης, να διαλύσουν τα κερδισμένα με αίμα κεκτημένα. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να σταθούν οι οργανωμένες δυνάμεις της τάξης μας, στην ιδεολογική και πολιτική πάλη με τους καπιταλιστές, αλλά κυρίως στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τους οπορτουνιστές και ρεφορμιστές που δούλεψαν και δουλεύουν για τον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων μαζών.

Οι πολιτικές στοχεύσεις δυνάμεων της αστικής τάξης, από τους «αριστερούς» διαχειριστές, μέχρι τους νεοναζί της ΧΑ και τους βιομήχανους είναι οι ίδιες. Ο ΣΕΒ μέσω της ανακοίνωσής του για το πολυνομοσχέδιο, κλείνει το μάτι και δίνει συγχαρίκια στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα: Το πολυνομοσχέδιο περιέχει, κυρίως, παρεμβάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που, κατά κανόνα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητα… Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αξίζουν στήριξης.

Η Νέα Δημοκρατία μπροστά σε όλα αυτά τρίβει τα χέρια της, ο στόχος επιτυγχάνεται. Η αναδιάρθρωση περνάει.

Από την άλλη, οι φασίστες της ΧΑ θα είναι για πάντα στιγματισμένοι ως τσιράκια των αφεντικών. Αυτά έλεγαν στους εργάτες του Περάματος: Τα ημερομίσθια αυτά που παίρναμε μέχρι πριν δύο – τρία χρόνια ήταν πάρα πολύ υψηλά σε σχέση με την κρίση, θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας και να εγγυηθούμε στους έλληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα καράβια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια.

Οι ρεφορμιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, δια στόματος Τσακαλώτου, ειρωνεύονται όπως συνηθίζουν να κάνουν τον εργαζόμενο λαό: Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πως θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο… Κάθε εμπόδιο για καλό.

Δηλαδή βάζουν εμπόδια στην εργατική τάξη για να την εξασκήσουν στην επαναστατική γυμναστική; Καταργούν δικαιώματα για να την επαναστατικοποιήσουν; Πραγματικά, είναι για γέλια!

Αυτές τις μέρες που κουβεντιάζεται εντός, αλλά και εκτός βουλής το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ως συνήθως, απέφυγαν την κήρυξη απεργίας. Τον προδοτικό ρόλο των εργατοπατέρων τον γνωρίζουν πολύ καλά οι εργάτες και οι εργάτριες. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους συνομιλητές του ΣΕΒ, αλλά και όλους, όσοι κρύβονται πίσω από την ανυπαρξία της ΓΣΕΕ με επαναστατική φρασεολογία.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον κοινό παρανομαστή αυτών των δυνάμεων. Η όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου σε περίοδο υποχώρησης, πρέπει να πεισμώσει και να ενώσει την εργατική τάξη σε πάλη ενάντια στους καπιταλιστές. Έχουμε εμπιστοσύνη στους/στις εκμεταλλευόμενους/ες που βρίσκουν τρόπους συνέχισης της πάλης και διεξάγουν ταξικό αγώνα μέσα και έξω από τα κάτεργα της μισθωτής εργασίας. Η εργατική τάξη πρέπει να ορίσει την αυτόνομη ταξική πολιτική της, ξεσκεπάζοντας τους ρεφορμιστές και πολεμώντας την αστική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση είναι που πρέπει οι ταξικές δυνάμεις να δουλέψουν για να θωρακιστεί το αντικαπιταλιστικό στρατόπεδο, να χτιστεί η ταξική ενότητα.

Να υπερασπιστούμε όσα κερδήθηκαν με αίμα

Ταξική πολιτική συγκρότηση
ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό


Εργάτες/τριες για την ταξική ανασυγκρότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου